Hape menynë kryesore

"Qindarka" është titulli i këtij artikulli. Për përdorime të tjera, shihni "Nënfishat".

Qindarka (simboli: q, njëjës: qindarkë) është nënfishi i vetëm i Lekut, por që nuk prodhohet më. Qindarka ka qenë edhe njëri prej dy nënfishave të Frangut ar, por që zakonisht quhej edhe Qindark ari. Zakonisht nënfishat Cent dhe Peni, kur përkthehen në shqip, quhen qindarkë.

EmriRedakto

Emri qindarkë vjen nga fjala njëqind, fjalë që tregon se 1 Lek është i barabartë me 100 qindarka. Fjala "qindarkë" është e njëjtë me fjalën cent, centime, peni etj.

Në kohën e frangut arRedakto

Në kohën e frangut ar qindarka (që në atë kohë quhej Qindark ari) së bashku me lekun ishin nënfishat e frangut ar, por nuk kishte asnjë monedhë qindark ari, dhe ja pse mund të paguanit me nënfisha të monedhave të tjera, si përshembull centi.

MonedhatRedakto

Monedhat e qindarkës më të fundit kanë qenë të 4 prerjeve: 5 qindarka, 10 qindarka, 20 qindarka dhe 50 qindarka.

Para Prapa Denominimi Ngjyra Para Prapa Viti i vendosjes në qarkullim Viti i heqjes nga qarkullimi
-- -- 5 qindarka E bardhë Në mes shkrimi "5 QINDARKA", ndërsa anash një kurorë kallinjësh dhe sipër 5 yje Në mes flamuri i Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë (pa flamurin) Shembull
Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull
Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull
Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull Shembull