Rapsodia Hungareze Nr. 1 në Do-sharp minore, është e para e një grupi prej 19 Rapsodishë Hungareze nga kompozitori Franz Liszt, dedikuar për një nga miqtë e tij dhe ish-studentin Ede Szerdahelyi. Kompozimi filloi gjatë vitit 1846 në Klauzenburg dhe u botua në nëntor të vitit 1851.[1] Pjesa, si shumë të tjera, është kompozuar në stilin csárdás, e përfaqësuar nga dy seksione: lassú (e ngadaltë, seksioni e parë) dhe e csárdás (e shpejtë, seksioni i dytë). Disa pjesë, si në fillim, ngjajnë me Sonatën e Pianos Nr. 32Betovenit. Gjithashtu tipike për grupin, temat në pjesë mund të gjurmohen në burime të mëparshme, në veçanti Ferenc Erkel dhe Gáspár Bernát në pjesën e parë, dhe Károly Thern në të dytë. Laci Pócsi dhe banda i tij thuhet se kanë qenë një burim frymëzimi për këtë pjesë.

ReferimetRedakto

  1. ^ Fuld, James J. (2000). The book of world-famous music: classical, popular, and folk (në anglisht). Courier Dover Publications. fq. 281. ISBN 0-486-41475-2.

BurimeRedakto

  • Leslie Howard: Liner notes for Liszt: Hungarian Rhapsodies. Hyperion, 1999.

Lidhje të jashtmeRedakto

Rapsodia Hungareze Nr. 1: Rezultatet në International Music Score Library Project