Rouen

komunë në departamentin Seine-Maritime, Francë

Stampa:Komunë në Francë Rouen është qyteti në veri të Francës. Qyteti shtrihet në provincën Normandie. Më parë një nga qytetet më të mëdha dhe më të begatë të Evropës mesjetare. Rouen ishte kryeqyteti i dinastisë Anglo-Normanët, që sundoi Anglinë dhe një pjesë të madhe të Francës moderne prej shekullit 11-të deri në shekullin e 15-të.

HistoriaRedakto

Rouen u themelua nga fisi Gaul, e cila kontrolloi një zonë të madhe në luginën e poshtëm të Senës, që sot e ruajnë gjurmët të emrit të tyre Vexin. Gaulët e quajtën vendbanimin Ratumacos[1] dhe Romakët e quajtën Rotomagus.[2] Rotomagusi romak ishte qyteti i dytë i Gallia Lugdunensis, pas Lugdunum (Lioni).

ArsimiRedakto

Shkollat kryesore të arsimit të lartë janë Universiteti i Rouenit dhe NEOMA Business School, që të dyja ndodhen afër Mont-Saint-Aignan, dhe INSA Rouen, ESIGELEC dhe CESI ndodhen afër Saint-Étienne-du-Rouvray.

KulturaRedakto

Në Rouen gjendet musée des beaux-arts dhe musée maritime fluvial et portuaire.

ReferimetRedakto

  1. ^ Ratu- is not well explained; -macus, magus is a familiar toponymic suffix signifying "plain".
  2. ^ As in Ammianus Marcellinus and the Notitia Dignitatum; other variants: Ratomagos (Ptolemy, Geography), Ratomagos (Itinerarium Antonin Augusti, Tabula Peutingeriane).

Lidhje të jashtmeRedakto