Seppuku (Japonisht: 切腹, "prerja e barkut"), ndonjëherë referuar si harakiri (腹切り), është një formë e vetëvrasjes rituale japoneze. Fillimisht ishte rezervuar për samuraikodin e tyre të nderit por ishte praktikuar edhe nga njerëz të tjerë japonezë gjatë periudhës Shōwa (veçanërisht oficerë afër fundit të Luftës së Dytë Botërore) për të rivendosur nderin për veten e tyre ose për familjet e tyre.[1][2][3] Si një praktikë samurai, seppuku u përdor vullnetarisht nga samurai për të vdekur me nder se sa të binte në duart e armiqve të tyre (dhe me gjasë do të torturoheshin), si një formë e dënimit me vdekje për samurai që kishin kryer shkelje të rënda, ose kishin kryer sepse ata turpëruan veten e tyre. Zhveshja ceremoniale, e cila zakonisht është pjesë e një rituali më të hollësishëm dhe që kryhet para spektatorëve, konsiston në zhytjen e një tehe të shkurtër, tradicionalisht një tantō, në bark dhe tërheqjen e tehut nga e majta në të djathtë, duke prerë barkun hapur.[4] Nëse prerja është mjaft e thellë, ajo mund të shkëputë aortën zbritëse, duke shkaktuar një vdekje të shpejtë nga humbja e gjakut.

Një foto në skenë nga periudha e vonëshme Edo e një ceremonie seppuku.

Akti i parë i regjistruar i seppuku u krye nga Minamoto no Yorimasa gjatë Betejës së Uxhit në vitin 1180.[5]

Ndonjëherë samurai u urdhëroheshin nga daimyō në kryerjen e seppuku. Ndonjëherë një daimyō thirrej për të kryer seppuku si bazë e një marrëveshje paqeje. Kjo e dobësoi klanin e mundur në mënyrë që rezistenca të pushonte në mënyrë efektive. Toyotomi Hideyoshi përdori vetëvrasjen e një armiku në këtë mënyrë në disa raste, më dramatika e së cilës përfundoi në mënyrë efektive një dinasti të daimyōs. Kur Hōjō u mundën në Odawara në vitin 1590, Hideyoshi këmbënguli në vetëvrasjen e daimyō pensionist Hōjō Ujimasa dhe dëbimin e djalit të tij Ujinao; me këtë akt vetëvrasjeje, familjes më të fuqishme daimyō në Japoninë lindore iu dha fund.

Rituali

Redakto
 
Një tantō e përgatitur për seppuku

Praktika nuk ishte standardizuar deri në shekullin e 17-të. Në shekujt 12 dhe 13, të tilla si me seppuku e Minamoto no Yorimasa, praktika e një kaishakunin nuk kishte dalë ende, kështu që riti u konsiderua shumë më i dhimbshëm. Karakteristika përcaktuese ishte zhytja e tachi (shpatë e gjatë), wakizashi (shpatë e shkurtër) ose tantō (thikë) në zorrë dhe copëtimi i barkut horizontalisht. Në mungesë të një kaishakunin, samurai do të hiqte tehun dhe do të godiste veten në fyt, ose do të binte (nga një pozicion në këmbë) me tehun të vendosur kundër zemrës së tij.

Gjatë periudhës Edo (1600–1867), kryerja e seppuku përfshiu një ritual të hollësishëm. Kjo zakonisht kryhej para spektatorëve nëse do të ishte një seppuku i planifikuar, në krahasim me atë të realizuar në një fushë beteje. Një samurai u la, u vesh me rroba të bardha dhe shërbeu ushqimet e tij të preferuara për herë të fundit. Kur ai mbaroi, thika dhe lecka u vendosën në një tjetër sanbo dhe ia dhanë luftëtarit. I veshur në mënyrë ceremoniale, me shpatën e vendosur para tij dhe nganjëherë ulur në rroba speciale, luftëtari përgatitej për vdekjen duke shkruar një poezi vdekjeje. Ai ndoshta do të konsumonte një pije të rëndësishme ceremoniale të sake. Ai gjithashtu do t'i jepte sake shoqëruesit të tij. Ai do të vishej me shini-shōzoku, një kimono e bardhë e veshur për vdekje.

Me kaishakunin e tij të zgjedhur në këmbë, ai hap kimonon e tij, merrte tantō-n e tij - të cilin samurai e mbante tehu me një leckë të mbështjellë në mënyrë që të mos ia priste dorën dhe ta bënte të humbte kapjen e tij - dhe ta zhytej atë në barku i tij, duke bërë një prerje nga e majta në të djathtë. Më pas kaishakunin do të kryente kaishaku, një prerje në të cilën luftëtari ishte prerë pjesërisht. Për shkak të saktësisë së nevojshme për një manovër të tillë, kaishakunin ishte një shpatar i aftë. Me kalimin e kohës, procesi u ritualizua aq shumë sa që sa më shpejt që samurai zgjati dorën në tehun e tij, kaishakunin do të godiste.

Një formë e specializuar e seppuku në kohërat feudale ishte e njohur si kanshi (諫 死, "vdekja e demonstrimit / vdekja e mirëkuptimit"), në të cilën një mbajtës do të vetëvritej në protestë ndaj vendimit të një feudalit. Mbajtësi do të bënte një prerje të thellë, horizontale në barkun e tij, pastaj shpejt do të fashonte plagën. Pas kësaj, personi do të paraqitej para zotërisë së tij, do të mbante një fjalim në të cilin ai shpalli protestën e veprimit të feudalit, dhe më pas do të zbulonte plagën e tij të vdekshme. Kjo nuk duhet ngatërruar me funshi (憤, vdekje indinjate), që është çdo vetëvrasje e bërë për të shprehur pakënaqësi ose protestë. Një variant i trilluar i kanshi ishte akti i kagebara (陰腹, "barku i hijes") në teatrin japonez, në të cilin protagonisti, në fund të shfaqjes, do t'i njoftojë audiencës se kishte kryer një veprim të ngjashëm me kanshi, një prerje e paracaktuar në bark e ndjekur nga një veshje e ngushtë fushe, dhe pastaj zhduket, duke sjellë një fund dramatik.

Disa samurai zgjodhën të kryenin një formë shumë më taksuese të seppukut të njohur si jūmonji giri (十文字切り, "prerje në formë kryqi"), në të cilën nuk ka kaishakunin për t'i dhënë fund të shpejtë vuajtjeve të samurait. Ai përfshin një prerje vertikale të dytë dhe më të dhimbshme në bark. Një samurai që kryente jūmonji giri pritej të mbante vuajtjet e tij në heshtje derisa të gjakosej deri në vdekje, duke ndërruar jetë me duart mbi fytyrë.[6]

Si dënim me vdekje

Redakto

Seppuku u përdorë gjithashtu edhe si dënim me vdekje për samurai që humbën nderin e tyre, veçanërisht për ata që kanë kryer një vepër serioze si përdhunimi, grabitja, korrupsioni, vrasja e pa provokuar ose tradhëtia.

Seppuku u konsiderua dënimi me vdekje më i nderuar që u ishte ndarë samurajve. Zanshu (斬首) dhe sarashikubi (晒 し 首), prerja e kokës e ndjekur nga një shfaqje e kokës, u konsiderua më e ashpër dhe ishte e rezervuar për samurai që kryen krime më të mëdha. Dënimet më të ashpra, zakonisht përfshijnë vdekjen me metoda torturuese si kamayude (釜 茹 で), vdekjen me valë, ishin të rezervuara për shkelësit e zakonshëm të ligjit.

Referime

Redakto
  1. ^ Rothman, Lily (22 qershor 2015). "The Gory Way Japanese Generals Ended Their Battle on Okinawa". Time (në anglisht). Marrë më 2020-11-28.
  2. ^ Frank, Downfall pp 319–320
  3. ^ Fuller, Hirohito's Samurai
  4. ^ "The Deadly Ritual of Seppuku" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2013-01-12. Marrë më 2010-03-28.
  5. ^ Turnbull, Stephan R. (1977). The Samurai: A Military History (në anglisht). New York: MacMillan Publishing Co. fq. 47. ISBN 0-304-35948-3.
  6. ^ "The Fine Art of Seppuku" (në anglisht). 19 korrik 2002. Marrë më 31 mars 2014.