110px-F1 logo svg.png

Formula 11950
Kampion:

Sezoni i kaluar - Sezoni i ardhshëm
Gara kampionale 7
Piloti kampion Nino Farina
Ekipi kampion Alfa Romeo
Koment:
Përdorimi i stampës

Sezoni F1 1950 ishte sezoni i parë inagurues i FIA Formula 1 Kampionati Botërorë. Filloi më 13 maj, 1950 me çmimin e Anglisë dhe përfundoi më 3 shtator pas 7 garave me çmimin e Italisë. Në të njejtin vit ishin të diskutueshme për t'u llogaritur në Forumual 1 sezonin apo jo edhe 16 gara tjera. Këto gara jan të paraqitura në fund të listës së të dhënave.

Rregullat sezonaleRedakto

Në këtë sezon të parë botërorë të Formula 1 pikët ishin të ndara për 5 baruesit e parë të garës si vijon: 8 pikë vendi i parë, 6 pikë vendi i dytë, 4 pikë vendi i tretë, 3 pikë vendi i katër, 2 pikë vendi i pestë si dhe 1 pikë për rrethin më të shpejt.

Paraqitja sezonaleRedakto

Në këtë sezon të parë morën pjesë 18 ekipe edhe atë 7 ekipe konstruktorësh dhe 11 pjesmarrës privat në çmimet e ndara në vendet Evropiane, kurse në çmimin në Indy 500 morën pjesë vetëm ekipet e SHBA-ve (ekipet konstruktore dhe pjesmarrësit privat).

Ekipet konstruktoreRedakto

Pjesmarrësit privatRedakto

GarimetRedakto

Numri Emri Qarku Data Piloti fitues Ekipi fitues Gomat
1   F1 Anglia - 1950 Silverstone 13 maj Nino Farina Alfa Romeo P
2   F1 Monako - 1950 Monaco 21 maj Juan Manuel Fangio Alfa Romeo P
3   Indi 500 - 1950 Indianapolis 30 maj Johnnie Parsons Kurtis Kraft-Offenhauser F
4   F1 Zvicra - 1950 Bremgarten 4 qershor Nino Farina Alfa Romeo P
5   F1 Belgjika - 1950 Spa-Francorchamps 18 qershor Juan Manuel Fangio Alfa Romeo P
6   F1 Franca - 1950 Reims-Gueux 2 korrik Juan Manuel Fangio Alfa Romeo P
7   F1 Italia - 1950 Monza 3 shtator Nino Farina Alfa Romeo P

PilotëtRedakto

Pozita Piloti Ekipi Pikë Fitore Podiume Pol pozita
1   Nino Farina Alfa Romeo 30 3 3 2
2   Juan Manuel Fangio Alfa Romeo 27 3 3 4
3   Luigi Fagioli Alfa Romeo 24 5
4   Louis Rosier Talbot-Lago-Talbot 13 2
5   Alberto Ascari Ferrari 11 1
6   Johnnie Parsons Kurtis Kraft-Offenhauser 9 1 1
7   Bill Holland Deidt-Offenhauser 6 1
8   Prince Bira Maserati 5
9   Peter Whitehead Ferrari 4 1
10   Mauri Rose Deidt-Offenhauser 4 1
11   Reg Parnell Alfa Romeo & Maserati 4 1
12   Louis Chiron Maserati 4 1
13   Dorino Serafini Ferrari 3 1
14   Philippe Étancelin Talbot-Lago-Talbot 3
15   Yves Giraud Cabantous Talbot-Lago-Talbot 3
16   Raymond Sommer Talbot-Lago-Talbot &Ferrari 3
17   Robert Manzon Simca-Gordini 3
18   Cecil Green Kurtis Kraft-Offenhauser 3
19   Felice Bonetto Maserati &Milano Speluzzi 2
20   Joie Chitwood Kurtis Kraft-Offenhauser 1
21   Tony Bettenhausen Deidt-Offenhauser & Kurtis Kraft-Offenhauser 1
22   Eugène Chaboud Talbot-Lago-Talbot 1
23   Mack Hellings Kurtis Kraft-Offenhauser
24   Luigi Villoresi Ferrari
25   Maurice Trintignant Simca-Gordini
26   Myron Fohr Marchese-Offenhauser
27   Nello Pagani Maserati
28   Pat Flaherty Kurtis Kraft-Offenhauser
29   Paul Pietsch Maserati
30   Paul Russo Nichels-Offenhauser
31   Peter Walker ERA
32   Piero Taruffi Alfa Romeo 1
33   Pierre Levegh Talbot-Lago-Talbot
34   Sam Hanks Kurtis Kraft-Offenhauser
35   Spider Webb Maserati-Offenhauser
36   Toni Branca Maserati
37   Toulo de Graffenried Maserati
38   Troy Ruttman Lesovsky-Offenhauser
39   Walt Ader Rae-Offenhauser
40   Walt Faulkner Kurtis Kraft-Offenhauser 1
41   Walt Brown Kurtis Kraft-Offenhauser
42   Consalvo Sanesi Alfa Romeo
43   Franco Rol Maserati
44   Eugène Martin Talbot-Lago-Talbot
45   Duane Carter Stevens-Offenhauser
46   Dick Rathmann Watson-Offenhauser
47   David Murray Maserati
48   Franco Comotti Maserati & Milano Speluzzi
49   Cuth Harrison ERA
50   Geoff Crossley Alta
51   Clemente Biondetti Ferrari & Maserati
52   Charles Pozzi Talbot-Lago-Talbot
53   Brian Shawe Taylor Maserati
54   Bob Gerard ERA
55   Bill Schindler Snowberger-Offenhauser
56   Bayliss Levrett Adams-Offenhauser
57   David Hampshire Maserati
58   Jackie Holmes Olson-Offenhauser
59   José Froilán González Maserati 1
60   Johnny McDowell Kurtis Kraft-Offenhauser
61   Johnny Claes Talbot-Lago-Talbot
62   Joe Kelly Alta
63   Jimmy Jackson Kurtis Kraft-Cummins
64   Jimmy Davies Ewing-Offenhauser
65   Fred Agabashian Kurtis Kraft-Offenhauser & Maserati-Offenhauser
66   Jerry Hoyt Kurtis Kraft-Offenhauser
67   Gene Hartley Langley-Offenhauser
68   Jack McGrath Kurtis Kraft-Offenhauser
69   Henri Louveau Talbot-Lago-Talbot
70   Harry Schell Cooper-JAP & Talbot-Lago-Talbot
71   Guy Mairesse Talbot-Lago-Talbot
72   George Connor Lesovsky-Offenhauser
73   Lee Wallard Moore-Offenhauser
74   Jim Rathmann Wetteroth-Offenhauser
75   Duke Dinsmore Kurtis Kraft-Offenhauser
76   Bill Cantrell Adams-Offenhauser & Kurtis Kraft-Offenhauser
77   Alfredo Pián Maserati
78   Joe Fry Maserati
79   Leslie Johnson ERA
80   Tony Rolt ERA
81   Rudi Fischer SVA-Fiat
82   Luigi de Filippis Maserati
83   Giovanni Bracco Ferrari
84   Henry Banks Maserati-Offenhauser
85   Andy Linden Bromme-Offenhauser
86   Bud Rose Bromme-Offenhauser
87   Bill Vukovich Maserati
88   Hal Cole Kurtis Kraft-Offenhauser
89   Ted Duncan Kurtis Kraft-Offenhauser
90   Ralph Pratt Bardazon-Offenhauser & Gdula-Offenhauser
91   Kenny Eaton Bardazon-Offenhauser & Kurtis Kraft-Offenhauser
92   Johnny Mauro Alfa Romeo
93   George Fondes Deidt-Sparks
94   Charles Van Acker Stevens-Offenhauser
95   Joel Thorne Kurtis Kraft-Sparks
96   Johnny Fedricks Kupiec-Offenhauser
97   George Lynch Snowberger-Offenhauser
97   Duke Naylon Kurtis Kraft-Novi
98   Danny Kladis Maserati
99   Milt Fankhouser Stevens-Offenhauser
100   Chet Miller Kurtis Kraft-Novi
100   Mark Light Stevens-Offenhauser
101   Dick Frazier Meyer-Offenhauser
102   Billy DeVore Scopa-Offenhauser
103   Joe James Kurtis Kraft-Offenhauser & Weidel-Mercury
104   Bob Gregg Kurtis Kraft-Offenhauser
105   Bob Sweikert Wetteroth-Offenhauser
106   Marvin Burke Kurtis Kraft-Duray
107   Norm Houser Kurtis Kraft-Duray
108   Cliff Griffith Miller-Offenhauser
109   Carl Forberg Miller-Offenhauser
110   Cy Marshall R-Miller
111   Chuck Leighton Cantarano-Wayne
112   Al Miller II Miller
113   Mike Burch Maserati
114   Jim Rigsby Maserati-Offenhauser
115   Manny Ayulo Maserati-Offenhauser
116   Emil Andres Kurtis Kraft-Offenhauser

Garat e diskutueshmeRedakto

Këto ishin garat e diskutueshme, por prap se prap mbetën si të tilla dhe nuk u përfshinë në Formula 1 sezonin e vitit 1950

Radhitja Emri Qarku Data Piloti fitues Ekipi fitues
1   F1 Pau - 1950 Pau 10 prill Juan Manuel Fangio Maserati
2   F1 Richmond Trophy - 1950 Richmond 10 prill Reg Parnell Maserati
3   F1 San Remo Grand - 1950 Sanremo 16 prill Juan Manuel Fangio Alfa Romeo
4   F1 Paris - 1950 Paris 30 prill Georges Grignard Talbot-Lago
5   F1 British Empire Trophy 1950 Douglas 15 qershor Bob Gerard ERA
6   F1 Bari - 1950 Bari 9 korrik Nino Farina Alfa Romeo
7   F1 Jersey Road Race - 1950 Jersey 13 korrik Peter Whitehead Ferrari
8   F1 Circuit Albigeois - 1950 Albi 16 korrik Louis Rosier Talbot-Lago
9   F1 Dutch - 1950 Zandvoort 23 korrik Louis Rosier Talbot-Lago
10   F1 Nations - 1950 Geneve 30 korrik Juan Manuel Fangio Alfa Romeo
11   F1 Nottingham Trophy - 1950 Nottingham 7 gusht David Hampshire Maserati
12   F1 Ulster Trophy - 1950 Dundrod 12 gusht Peter Whitehead Ferrari
13   F1 Coppa Acerbo - 1950 Pescara 15 gusht Juan Manuel Fangio Alfa Romeo
14   F1 BRDC International Trophy - 1950 Silverstone 26 gusht Nino Farina Alfa Romeo
15   F1 dwood Trophy - 1950 Goodwood 30 shtator Reg Parnell BRM
16   F1 Penya Rhin - 1950 Pedralbes 29 tetor Alberto Ascari Ferrari

Shih dhe këtëRedakto

FORMULA NJË PËR VITIN 1950
Garat Anglia | Monako | Indi 500 | Zvicra | Belgjika | Franca | Italia
Pilotët Farina | Fangio | Fagioli | Rosier | Ascari | Parsons | Holland | Bira | Whitehead | Rose | Parnell | Chiron | Serafini | Etanceli | Cabantous | Sommer | Manzon | Green | Bonetto | Chitwood | Bettenhausen | Chaboud | Hellings | Villoresi | Trintignant | Fohr | Pagani | Flaherty | Pietsch | Russo | Walker | Taruffi | Levegh | Hanks | Webb | Branca | Graffenried | Ruttman | Ader | Faulkner | Brown | Sanesi | Rol | Martin | Carter | Rathmann | Murray | Comotti | Harrison | Crossley | Biondetti | Pozzi | Taylor | Gerard | Schinler | Levrett | Hampshire | Holmes | Gonzalez | McDowell | Claes | Kelly | Jackson | Davies | Agabashian | Hoyt | Hartley | McGrath | Louveau | Schell | Mairesse | Connor | Wallard | Rathmann | Dinsmore | Cantrell | Pian | Fry | Johnson | Rolt | Fischer | Filippis | Bracco | Banks | Linden | Rose | Vukovich | Cole | Duncan | Pratt | Eaton | Mauro | Fondes | Acker | Thorne | Fedricks | Lynch | Naylon | Kladis | Fankhouser | Miller | Light | Frazier | DeVore | James | Gregg | Sweikert | Burke | Houser | Griffith | Forberg | Marshall | Leighton | Miller II | Burch | Rigsby | Aylon | Andres
Konstruktorët Alfa Romeo SPA | Alta auto racing team | Automobiles Talbot-Darracq SA | English Racing Automobiles | Ferrari | Maserati | Simca-Gordini Pjesmarrësit privat: Ecurie Belge | Ecurie Bleue | Ecurie Leutitia | Ecurie Rosier | Enrico Platé | Equipe Gordini | Officine Alfieri Maserati | Scuderia Achille Varzi | Scuderia Ambrosiana | Scuderia Milano | Taso Mathieson

Lidhje të jashtmeRedakto