Shoqata Austriake-Shqiptare është themeluar më 14 Mars 1966, në mbledhjen e mbajtur në Vjenë, në pallatin e quajtur Palais Palffy. Sipas statutut të kësaj shoqate, themelimi i saj ishte bëtë me qëllim të pengimit të çdo tentimi politikë që provonë të ndikojë në kultivimin e shkmbimit kulturorë e ekonomikë në mes të Austrisë dhe RS të Shqipërisë.

President i parë i shoqatës ishte Karl Treimeri, ndërsa udhëheqëse e qeverisjes së shoqatës ishte zgjedhur Hilde Duffek-u.

Më 27 Mars 1981 shoqata ndërron emrin në Shoqata Austraiake-Shqiptare Vijen-Grac. Pas ndërrimeve në sistemet shtetrore të evropës komuniste shoqata fillon të merret me aktivitete të bujshëme. Kështu rreth vitit 1996 filojë të botojë Fletat Shqipatre (gjer. Albanischen Blätter) të organizojë manifestime të shkëmbimit klturorë të quajtura Albanische Vorlesungen. Gjatë kësaj kohe kjo shoqatë bilaterale krijonë një rrjetë të përbërë nga 1 200 persona dhe organizata të niveleve të ndryhme ekonmike, kulturore e politike të Shqipërisë. Në këtë kohë 300 shoqata kishte rreth 300 anëtarë ë përhershë.

Pas trazirave që e kapluan Shqipërinë, aktiviteti i kësaj shoqate fillon të ngecë.

Lidhje të jashtmeRedakto