Dallime mes rishikimeve të "Gaboni"

1.099 bytes added ,  10 vjet më parë
== Politika ==
: '''''Artikulli kryesor [[Sistemi shtetëror në Gabon|Sistemi shtetëror]]'''''
 
Sipas kushtetutes se vendit nga 28 marsi 1991 Gaboni eshte nje republik presidiale me nje sistem shumepartiak. Presidenti eshte krehu i shtetit dhe komandanti suprem i forcave te armatosura te vendit.Ai/Ajo votohet nga populli per 7 vite dhe pas nje ndryshimi te kushtetutes ne vitin 2003 rizgjedhja e tij/saj nuk eshte e kufizuar. Organi ekzekutiv eshte qeveria nën kryesimin e kryeministrit, i cili emrohet nga presidenti. Presidenti e ushtron sebashku me kryeministrin dhe kabinetin qeveritar, te cilet i pergjigjen presidentit, pushtetin ekzekutiv. Pushteti legjislativ qendron tek parlamenti, i cili perbehet nga dy dhoma legjislative; Senati me 91 antar, i cili votohet nga keshillet regjionale dhe komunale per 6 vite. Kuvendi Nacional ka 120 deputet dhe votohet me nje mandat 5 vjeqar.
 
Sistemi juridik perbehet nga ndikimi i se drejtes françeze, nga koha koloniale dhe se drejtes tradicionale te fiseve.
 
Partit me ndikim te madhe:
 
Parti Démocratique Gabonais (PDG)
Parti Gabonais du Progrès (PGP)
Rassemblement National des Bûcherons (RNB)
 
'''''Drejtat Njerzore'''''
 
== Njësitë administrative ==
: '''''Artikulli kryesor [[Njësitë administrative (Gaboni)|Njësitë administrative]]'''''