Dallime mes rishikimeve të "Bioteknologjia"

119 bytes removed ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (r2.7.1) (roboti shtoj: oc:Biotecnologia)
Ajo ka aplikime të shumta në shkencat e shëndetit, mjedisit (p.sh. përdorimi i menaxhimit të mbeturinave) në Gjeorgji, në bujqësi dhe industri.
 
==Historia==
BiotechnologjiaBioteknologjia nuk limitohet ne aplikime mjekesore/shendeti (ndryshe nga inxhinjeria Biomjekesore, te cilat perfshijne shume bioteknbioteknologji). Megjithese nuk mendohet shpesh si bioteknologji, agrikultura qartesisht nxe ne perkufizimin e "perdorimi i sistemit bioteknologjik per te bere produkte" te tilla qe kultivimi i bimeve mund te shihet si ndermarrja me e heret e bioteknologjise. Agrikultura eshte teorizuar te jete bere menyra me dominante e prodhimit te ushqimit qe nga revolucioni Neolitik. Proceset dhe metodat e agrikultures jane permiresuar nga shkenca te tjera biologjike dhe mekanike qe nga fillimi i tyre. Gjate bioteknologjise se heret, fermeret ishin te afte te zgjidhnin produktet me te pershtatshme dhe me rendiment me te mire per te prodhuar ushqim te mjaftueshem per te mbeshtetur rritjen e popullsise. Perdorime te tjera te saj u kerkuan ndersa te mbjellat dhe fushat u rriten dhe u be e veshtire te mbahen. Organizma specifike dhe organizma nga produkte u perdoren per te fertilizuar, ridepozituar azotin, dhe kontrolluar pesticidet. Nepermjet perdorimit te agrikultures, fermeret ne menyre te pa paralajmerueshme kane alternuar gjenet e te mbjellave te tyre duke i prezantuar ato me ambjente te reja dhe duke i rritur bime tjera te formes se pare te bioteknologjise. Kultura te tilla si ato ne Mesopotama, Egjypt,dhe Indi zhvilluan proceset e prodhimit te birres. Ende prodhohet nga e njejta metode bazike e perdorimit te kokrrave te maltit(qe permbajne enzima) per ta konvertuar nga fara ne sheqer dhe duke i shtuar produkte shtese per te dhene birren. Ne kete proces karbohidratet ne fara u shperbene ne alkole te tilla si etanoli. Indianet e lashte gjithashtu perdoren lengjet e bimes Ancient Indians Ephedra vulgaris dhe e quanin Soma. KUltura te tjera te mevonshme prodhuan procesin e fermentimit te acidit laktik i cili lejonte fermentimin dhe ruajtjen e formave te tjera te ushqimit. Fermentimi gjithashtu u perdor ne kete periode per te prodhuar buken e mbrujtur. Megjithate procesi i fermentimit laktik nuk u kuptua plotesisht deri ne punen e Pasterit ne 1857, eshte ende perdorimi i pare i bioteknologjise per te konvertuar nje burim ushqimor ne nje tjeter.
 
 
 
{{Teknologjia}}
Historia
Prodhimi i birres ka qene nje nder perdorimet e para te bioteknologjise.
 
Artikulli kryesor: Historia e Bioteknologjise
 
Biotechnologjia nuk limitohet ne aplikime mjekesore/shendeti (ndryshe nga inxhinjeria Biomjekesore, te cilat perfshijne shume bioteknbioteknologji). Megjithese nuk mendohet shpesh si bioteknologji, agrikultura qartesisht nxe ne perkufizimin e "perdorimi i sistemit bioteknologjik per te bere produkte" te tilla qe kultivimi i bimeve mund te shihet si ndermarrja me e heret e bioteknologjise. Agrikultura eshte teorizuar te jete bere menyra me dominante e prodhimit te ushqimit qe nga revolucioni Neolitik. Proceset dhe metodat e agrikultures jane permiresuar nga shkenca te tjera biologjike dhe mekanike qe nga fillimi i tyre. Gjate bioteknologjise se heret, fermeret ishin te afte te zgjidhnin produktet me te pershtatshme dhe me rendiment me te mire per te prodhuar ushqim te mjaftueshem per te mbeshtetur rritjen e popullsise. Perdorime te tjera te saj u kerkuan ndersa te mbjellat dhe fushat u rriten dhe u be e veshtire te mbahen. Organizma specifike dhe organizma nga produkte u perdoren per te fertilizuar, ridepozituar azotin, dhe kontrolluar pesticidet. Nepermjet perdorimit te agrikultures, fermeret ne menyre te pa paralajmerueshme kane alternuar gjenet e te mbjellave te tyre duke i prezantuar ato me ambjente te reja dhe duke i rritur bime tjera te formes se pare te bioteknologjise. Kultura te tilla si ato ne Mesopotama, Egjypt,dhe Indi zhvilluan proceset e prodhimit te birres. Ende prodhohet nga e njejta metode bazike e perdorimit te kokrrave te maltit(qe permbajne enzima) per ta konvertuar nga fara ne sheqer dhe duke i shtuar produkte shtese per te dhene birren. Ne kete proces karbohidratet ne fara u shperbene ne alkole te tilla si etanoli. Indianet e lashte gjithashtu perdoren lengjet e bimes Ancient Indians Ephedra vulgaris dhe e quanin Soma. KUltura te tjera te mevonshme prodhuan procesin e fermentimit te acidit laktik i cili lejonte fermentimin dhe ruajtjen e formave te tjera te ushqimit. Fermentimi gjithashtu u perdor ne kete periode per te prodhuar buken e mbrujtur. Megjithate procesi i fermentimit laktik nuk u kuptua plotesisht deri ne punen e Pasterit ne 1857, eshte ende perdorimi i pare i bioteknologjise per te konvertuar nje burim ushqimor ne nje tjeter.
 
 
[[Kategoria:Biologji]]