Dallime mes rishikimeve të "Bota shtazore në Kosovë"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
 
{{Portal|Gjeografia}}
 
Në Kosovë është më e pasur në zonën kodrinor - malore, ndërsa në zonën fushore është varfëruar mjaft. Në zonën fushore e kodrinore haset ''iriqi lindor'', ''miu fushor nëntokësor'', ''miu shtëpiak''. Në këtë zonë ku shtrihen pyjet (si Blinaja, Kleçka etj.) jeton ''kaprolli'', ''derri i egër'', ''dreri'' dhe ''lepuri''. Prej shpezëve në zonën fushore-kodrinore hasen ''korbi i murmë'', ''laraska'', ''shtura'', ''harabeli fushor'', ''qukapiku'', ''pëllumbi'', ''turtulli'', ''thëllënza e fushës'', ''shkurtëza'', ''fazani'', etj. Në zonën malore ku shtrihen edhe pyjet jeton ''ariu i murrmë'', ''luqerbulli'', ''dhia e egër'', derri i egër, ujku, sqarthi i artë, sqarthi i bardhë, dhelora, kaprolli, pulëegra e madhe dhe e vogël, pula e pyjeve, thëllënza, ketri rtj. Ariu më tepër haset në zonën malore të [[Bjeshkët e Nemuna|Alpeve Shqiptare]], në [[Sharr]], Moknë etj.