Ndryshimi mes inspektimeve të "Plutarku"

47 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Plutarhu,''' është historian dhe filozof grek, moralist i shquar dhe një nga njerëzit më të ditur të kohës së tij,lindi. Lindi në Herone të Beotisë nga vitivitin 46 i erës sonë dhe vqiq rreth vitit 120. Studioi dhe u edukua në [[Athinë]] në frymën e shkollës filozofike te Platonit[[Platoni]]t, më vonë vizitoi Aleksandrinë dhe disa herë me radhë Romën[[Romë]]n, ku u njoh me perandorin Trajan , i cili e përkrahu shumë në karrierën e tij politike ashtu sikurse më von♪7vonë dhe Hadriani.
Nga Trajani u emërua këshilltar i prokonsulit të Ahesë,kurse nga Hadriani prokurator i taksave.Pjesën më të madhe të jetës e kaloi ne qytetin e lindjes ku ishte zgjedhur edhe arhont.Për nje kohë ai ushtroi edhe funksionet e priftit në tempullin e Delfit.
 
Krahas këtij aktiviteti të gjerë politik, Plutarhu një pjesë të madhe të kohës ia kushtoi studimeve. Ai prodhoi shumë,por mjerisht jo të gjitha veprat e tij kanë arritur deri në ditët tona.Janë ruajtur rreth 50 biografi të njerezve të shquar te kohes antike greko-romake te titulluara <<''Vitae parallelae>>'' (Jetët paralele). Përveç kësaj vepre biografike na janë ruajtur edhe punime tjera me tematikë të ndryshme filozofike,politike,etj. të përmbledhura nën një titull të përbashkët <<Moralia>> (Vepra morale).Në këtë vepër pasqyrohet mirë gjendja e filozofisë,literaturës dhe historisë ne periudhen e fundit të Helenizmit.
 
 
[[da:Plutarch]]
[[de:Plutarch]]
[[en:Plutarch]]
[[et:Plutarchos]]
[[el:Πλούταρχος]]