Dallime mes rishikimeve të "Numrat kompleksë"

v
U kthyen ndryshimet e 46.19.227.233 (diskutimet) në versionin e fundit nga WikitanvirBot.
v (U kthyen ndryshimet e 46.19.227.233 (diskutimet) në versionin e fundit nga WikitanvirBot.)
Numrat kompleks në fillim u zbuluan nga matematikani italian [[Girolamo Cardano]], gjatë përpjekjeve të tij për gjetjen e zgjidhjeve të [[Ekuacionit të shkallës së tretë]]. Rregullat për shumën, ndryshimin, shumëzimin dhe pjestimin e numrave kompleks u dhanë nga mattematikani italian [[Rafael Bombelli]]. Një formalizëm më apstrakt për numrat kompleks më vonë ndërtoi matematikani irlandez [[William Rowan Hamilton]], i cili konceptin e numrit kompleks e zgjëroi edhe më tej dhe në matematikë futi konceptin e kuaternioneve.
== Përkufizimi ==
[[Bashkësia]] e numrave kompleks shënohet me '''C''', ndërsa numri kompleks në trajtën
[[Bashkësia]] e numravesadfasdfasdfdsfsadfsdf:<math> a + bi \,</math>
:<math> a + bi \,</math>
 
ku <math>a\,</math> dhe <math>b</math> janë numra real dhe <math>i\,</math> njësia imagjinare e cila e plotëson vetinë :<math>i^2=-1.\,</math>. Numri real <math>a</math> është pjesa reale dhe <math>b</math> është pjesa imagjinare.