Hape menynë kryesore

Changes

36 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Qyteti i Prizrenit shtrihet ne pjesën jugore të [[Rrafshi i Dukagjinit|Rrafshit të Dukagjinit]], në rrugën që lidhte me parë bregdetin verior të tokave shqiptare dhe qendrat e tij qytetaro-tregtare me rajonet e brendshme të Kosovës dhe të [[Ballkani]]t.
 
== Toponimia, Historia ==
 
Të dhënat arkeologjike lënë të kuptojnë, se ky territor ishte i banuar që nga antika, kur njihej me emrin '''Theranda''' në [[Gjeografinë (Ptolemeu)|Gjeografinë]] në shek. II para. K., e në këtë trevë banonte një popullsi Dardane. Në shek. V pas. K. përmendet emri Petrzên nga [[Prokupi i Cezares]] në [[De aedificiis]] (Libri IV, Kapitulli 4). Ndonjëherë citohet edhe në lidhje me [[Justiniana Prima]].Gjatë shekullit XI ishte qendër e rëndësishme qytetare, më 1019 Prizreni ishte seli e ipeshkevisë të perandorisë Bizantine. Gjatë shek XII-XIV u vendosën në këto treva pjesëtarët e popullsisë sllave. Në kohën e sundimit të mbretërve Dushan dhe Urosh, Prizreni qe herë pas here selia e mbretërive të tyre.
 
Pas luftës deri më 1947, Prizreni ishte qendra e Qarkut Autonom të Kosovës. Megjithatë nuk pati ndonjë zhvillim të ndjeshëm. Edhe më pas ishte një ndër qendrat më të prapambetura në gjithë Jugosllavinë.Në fund të viteve të 50-ta deri në mesin e viteve të 60-ta nga Prizreni u shpërngulën mbi 3.200 familje në Turqi.
 
== Gjeografia ==
== Popullsia ==
 
== Vende të vizitueshme ==