Dallime mes rishikimeve të "Mareci"

110 bytes removed ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
No edit summary
Kështu sipas tregimeve të pleqve tanë Makollt dhe Gërbesht ishin nga i njëjti vëlla Ahmataj ishin Vitija dhe Kllokoqt,nga i njëjti vëlla, kurse Pacollt e Makolltë nga i njëjti vëlla .Andaj edhe nuk kan ekzistuar martesat mes tyre bile deri vonë edhe edhe mbrenda Marecit nuk ka pasë martesa.
Fisi Krasniqë ishte edhe mbiemër i të gjithve Krasniqi por ishte teritor i gjerë dhe kishte emra të njëjtë e më vonë filluan të quhen me mbiemrat e gjyshërve,një e dhënë sqaron se deri vonë ne vitet e 50 ta. mbiemrin e kishin sipas gjyshërve.Shabaneviq, Ahmeteviq etj. lagjet sot njihen në bazë të këtyre mbiemrave por edhe kjo ishte ngarkesë pas rritjes së numrit t ë banorëve. Dh e më vonë quhen sipas lagjëve.Pacolli,Vitija,Canolli etj.
 
Xhamia e Marecit e ndertuar para vitit 1900 H.Rizah Gërbeshi.Foto 1973 Tiranë
 
 
Tek xhamija takoheshin burrat e NDSH-së Ballit e njësiteve koqake për të kuvenduar e planifikuar ideologjinë e bahskimit të Shqipërisë etnike. Në këto takime mbahehsin ligjerata nga hoxhollarët apo edh e ndonjë hiqejë më të vjetrit e shpesh krijohej atmosferë debatesh pyetje e pergjigjëjeDihet se në këto oda gravitonin hoxhë më namë duke filluar që nag Mulla Sefa e mulla Ilazi i Zllashit që ishte dhëndërr i Gërbeshve.
Pastaj Hafuzi jonë siq e quanin pleqtë Hafuz RIzah Gërbehsin profesorin e teologjisë , studiusin e historisë e filozofisë e mbi të gjitha mbrojtësi i zjarrët i idesë për shqipërin etnike.
3

edits