Ndryshimi mes inspektimeve të "Ropica"

359 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{Pp}}
{{Shkronja}}
 
{{Infobox KS fshat| height="200"
}}
 
'''Ropica''' është një fshat i vogël në Komunën e Vushtrrisë Republika e Kosovës që shtrihet në të djathtë të rrugës [[Prishtinë]] -[[Vushtrri]]. Ropica gjendet në mes fshatit Maxhunaj dhe fshatit Samadrexhë. Me simbolikensimbolikën e re të shënimeve të vendbanimeve Ropica ndryshe quhet edhe Mollas. Dy Lagje të këtijëkëtij fshati janë të ndara edhe gjeografikisht. Pjesa Veriore ku banojnë familjet me mbiemër Zabërgja dhe pjesa jugore ku ka familje të ndryshme por që shumica e tyre janë me mbiemër Maloku.
 
== Historia ==
Duke llogaritur ne ateatë se po te shkohet me lidhje te tersishmetërësishme zigjirore te familjes Zabergja, e cila vetemvetëm para 110 vj. ishte nga dy persona Selman (Sali) Zabergja dhe Rrahim (Shaban) Zabergja, pra kishte vetemvetëm dy ogjaqe qe i tymonin, sot kjo familje aq shumshumë eshteështë e degezuardegëzuar duke pas parasysh natalitetin e hovshemhovshëm, eshteështë goxha e veshtirvështir te shkruhet ne tersi por uneunë do te mundohem, ky shenimshënim te jetjetë i perkoheshempërkohshëm dhe siperfaqsorsipërfaqësor deri ne plotsiminplotësimin qe don kohe..kohë.
 
Ne vitet e me hershme kishte qeneqënë njenjë burrburrë i ketikëtij fshati dhe quhej Rrahim Zabergja, i cili kishte shpetuarshpëtuar Hoxh Brezhnicen me antareanëtare te familjes se tij, nga cetniketçetniket serbe dhe malazez ku duke kaluar rastesishtrastësisht neper fshatin Breznic (ku ishte duke shkuar mysafir ne llap me atin e shaluar mire), has ne rrethim te hekurt te shkieve e Malazezve qe i kishin be KullesKullës se HoxhesHoxhës dhe te gjithgjithë anetaretanëtaret e familjes mbrenda ne Kull, duke ja ven zjarrin perpër ti djegur perpër se gjalli te gjithgjithë. Sod e ateatë diteditë kendohetkëndohet nga rapsod te ndryshemndryshëm kengakënga e Hoxhe Breznices Breznicës ku i kendohetkëndohet ketikëtë trimi te asaj kohekohë Rrahim Zabergja, i cili i doli ne ndihem asaj familje. Dhe jo rastesishterastësisht thuhet ne vargje te asaj kengekënge ; Papa gajret Breznica ish kankanë asnjoasnjë Hoxhes nuk poj ndihmon, mysafir njenjë po qellonqëllon o Rrahim Zabergja i kankanë than... perpër me shumshumë mund ti referoheni kengeskëngës qe kendohetkëndohet nga shumshumë Rapsod Kosovar ''kengakënga e hoxhHoxhë breznicesBreznicës''... Rrahim Zabergja ishte edhe shok shumshumë i miremirë i Bislim Bajgores i cili shpesh bentebënte konak ne odenodën e Rrahimit ne F. sh Ropic, ishte shok i miremirë me Bajqinovcet, Mehemt Gradica madje e ka quajtur edhe si baba aq raporte te mira qe kishte me te. Ne kohenkohën kur ne fF. sh. Novosell (Maxhunaj) ku ishte bashksibashkësi lokale e fF. sh. Ropic ne ateatë kohekohë behetbëhet "odbornik" Kerst Jkovi njenjë anti -Shqiptar i madh e ku motra e tij e quajtur Jana e martuar perpër Ceka Janackovicin ne fF. sh. Ropic po ashtu njenjë anti-Shqiptar, si fqinje fillojnfillojnë ta provokojnprovokojnë Rrahimin disa herherë dhe e detyrojndetyrojnë qe ti rrah deri ne alivanosje. Pasi qe merr lajmin Kersta i mobilizon shkiet e NovosellesNovoselës perpër te ju hakmerr Rrahimit dhe ne natennatën kritike kur e rrethojnrrethojnë dhe fillon shkembimshkëmbim zjarri ne (viti 1933), [[Bislim Bajgora]] me shok ishte duke ardhe mysafir dhe i del ne ndihem dhe shkiet ikun duke mos e arrit ta realizojnrealizojnë uredherinurdhrin e odbornikutOdbornikut te tyre... Rrahim Zabergja ishte i vetemvetëm pa asnjeasnjë vellavëlla, ai u martua dhe gjithsej i beribëri dhjet djem e kater vajza. Kishte vetemvetëm njenjë axhe te quajtur Selman Zabergja, Selmani kishte tetetetë djem ku njri nga ta me emrin Mehmet Zabergja u zhduk ne luftenluftën e dyte botrorebotërore pasi qe ishte CC-trup-ushtar Gjermangjerman dhe kurrkurrë me perpër fatin e tij nuk eshteështë ditur sot e asaj diteditë. Edhe ne okupimin e viteve te '90, kjo familje nuk shpetojshpëtoj pa maltretime me [[7 07.07.]] [[1992]] e marte rreth oresorës 14-00, lagjes se Zabergjve i behet njenjë rrethim i hekurt nga forca te mdhamëdha policore serbo -cetnike ku perpër synim kishin shtepinshtëpinë e Qazim Zabergjes ne kerkimkërkim te djalit te tij Naim Zabergja nennën akuzenakuzën se i kishte vrar dy polic shkije ne oretorët e hershme te mengjezit te po te njejtesnjëjtës diteditë ne Skenderaj (Serbicen e atehershmeatëhershme), dhe si perpër pasoj rrahet brutalisht deri ne alivanosje Qazim Zabergja ku i thyhen tri brinje, dhe i maltretohet e ter familja me perjashtimpërjashtim te djemve te ciletcilët nuk ishin te pranishempranishëm ateatë diteditë ne shtepishtëpi, dhe ne pamundesipamundësi perpër ta kapur ndonjerinndonjërin nga djemetdjemtë e ne veqantiveçanti Naimin, ata fillojnfillojnë gjahun e tyre perpër ta kerkuarkërkuar ne te gjithgjithë farefisn qe kishte familja nag f. sh. Maxhunaj, VUSHTERRIVUSHTRRI, PRISHTINE MADJE DERI NE PRESHEVE...
 
DjemetDjemtë e Rrahimit ishin ;
* 1. Avdi Zabergja - (ish ushtar i Shaban Polluzhes) - Tash i ndjer.
* 2. Bajram Zabergja - (ish minatori ma i dalluar ne TrepceTrepçe) - Tash i ndjer.
* 3. Xhemajl Zabergja - (ish minatori me medale ne TrepqeTrepçe) - Tash i ndjer.
* 4. Hashim Zabergja - (ish mekanuku i parparë ne komunenkomunën e VushtrrisVushtrrisë) - Tash i ndjer.
* 5. Halim Zabergja - (ish puntorpunëtor i dalluar ne n. sh. Kosova-Vushtrri) - Tash i ndjer.
* 6. Selim Zabergja - (ish puntorpunëtor ne shkritore Zveqan) - Tash i ndjer.
* 7. Qazim Zabergja - (ish puntorpunëtor ne shkritore Zveqan) - Tash i ndjer.
* 8. Ilaz Zabergja - (ish mesuesimësuesi ma i miremirë i shpallur 1980 ne KosoveKosovë) - Tash i ndjer.
* 9. Rrahman Zabergja - (ish profesor i gjuhesgjuhës Shqipe ne MitroviceMitrovicë) - Tash i ndjer
* 10. Osmon Zabergja - (ish kontabilist ne RTP, tash depoist ne RTK) - Ne jetejetë.
* 11. Emine Zabergja - (e martuar ne Dumnic) - Tash e ndjer.
* 12. Hajrije Zabergja - (e martuar ne Vranidoll) - Tash e ndjer.
* 13. Zahide Zabergja - (e martuar ne Stanovc) - Tash e ndjer.
* 14. Xhyla Zabergja - (e martuar ne Maxhunaj) - Akoma ne jetjetë.
 
Me vonvonë duke e parparë te arsyshmearsyeshme se koha po ecenecën para, dhe rinia duhet me domos qe te arsimohet, te dhjet vllezeritvëllezërit e lartcekur me mundin e pashoq dhe me parat qe i fitonin me djers duke punuar ne shkritoren e TrepcesTrepçës, pasi qe edhe krijuan familjet e tyre prioritet kishin arsimimin dhe si rezultat i asaj perveqpërveç katerkatër vllezervevëllezërve, qe edhe ne ateatë kohekohë u arsimunaarsimuan : Hashimi, Ilazi, Rrahamani dhe Osmani tani ju perkushtunapërkushtuan rinis, dhe arritenarritën qe deri diku ta plotsojnplotësojnë deshirendëshirën, ata sot nxirren shumshumë kuadro duke fillufilluar nga ; Shaban (Xhemajl) Zabergja-arsimtar i gjuhesgjuhës shqipe, Isuf (Xhemail) Zabergja-arsimtar i gjuhesgjuhës shqipe, Rrahim (Avdi) Zabergja-arsimtar i matematikesmatematikës, Ali (Avdi) Zabergja-arsimtar i gjhesgjuhës shqipe, Agim (Hashim) Zabergja-ekonomisekonomist i diplomuar, Ditmire (Hashim) Zabergja-ekonomiste e diplomuar, Besim (Qazim) Zabergja-arsimtar i gjuhesgjuhës shqipe, Naim (Qazim) Zabergja-shkolla e mesme e punvepunëve te mbrendshme, Shehide (Qazim) Zabergja -arsimtare e matematikesmatematikës, Kosovare (Qazim) Zabergj-profesoreshprofesorësh e edukatesedukatës fizike, Avni (Selim) Zabergja-arsimtar i matematikesmatematikës, Sami (Selim) Zabergja-profesor i edukatesedukatës fizike, Fehmi (Bajram) Zabergja-ekonomist i diplomuar, Bekim (Bajram) Zabergja- ekonomist i diplomuar, Faton (Ilaz) Zabergja-ekomomist i diplomuar, Ylber (Ilaz) Zabergja-inxhinjerinxhinier i diplomuari elektros, Fitim (Halim) Zabergja-fakultetin e komunikacioni, Agron (Rrahman) Zabegja-absulventabsolvent i fakultefakulteti GjeologjisGjeologjisë, Ilir (Rrahman) Zabergja-absul. i fakul.tefakulteti teknologjisteknologjisë, Flora (Rrahman) Zabergja-fakultetin e xehtaris/asis. sot ne ketkëtë fakul.fakultet, Bashkim (Osman) Zabergja-fakultetin e arteve-piktor si dhe shumshumë djem e vajza te tjertjerë qe asnjeri nuk mbeti pa e kryer shkollenshkollën e mesme dhe sot punojnpunojnë neper vende te ndryshme si ne KosoveKosovë ashtu edhe jashtjashtë saj. Vlen te ceket se sidomos arsimimi i vajzave qe ne ateatë kohekohë ishte e pa imagjinushmeimagjinueshme perpër shumshumë ke, ne mbarim te shkollesshkollës se mesme kankanë qenqënë 100 %.
 
Axha i Rrahimit te cilin e kemi cekur edhe me lart Selman Zabergja qe kishte tete djem ; Ahmet (Selman) Zabergja, Isa (Selman) Zabergja, Rifat (Selman) Zabergja, Brahim (Selman) Zabergja, Kadri (Selman) Zabergja, Sabit (Selman) Zabergja, Hakif (Selman) Zabergja, dhe Mehmet (Selman) Zabergja i cili u zhduk ne luften e dyte botrore pasi qe kur u larguan trupat Gjermane aj u largua se bashku me ta pasi qe ishte ushtar CC-trupa, dhe per fatin e tij sot e asaj dite nuk dihet... vazhdon...