Dallime mes rishikimeve të "Rrethi i Dibrës"

 
== Historia ==
Pozita e këtij rrethi ka luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e kësaj zone që ka qënë herë pozitiv e herë negativ në periudha të ndryshme historike dhe nën ndikimin e faktorëve socialë dhe ekonomikë qe kanë lënë gjurmë në të. Rolin e saj pozitiv ajo e ka patur kur ka sherbyer si një urë lidhëse për trevat e vendit tonë nga parendimi në brendësi të territoreve shqiptare. Që në antikitet ka funksionuar rruga DURRËSDurrës -FUSHA EFusha TIRANËS–DIBËRe Tiranës – Dibër, e cila lidhte bregdetin me vise të tjera lindore. Rolin e kësaj pozite e dëshmon qartë zhvillimi social-ekonomik, pasi në vitin 1911 Dibra ishte një qendër e rëndësishme artzanaleartizanale, tregëtare, ndërtimore etj. Për këtë flasin qartë të dhënat e popullsisë ku ky rreth kishte 1100011 000 banorë. Por roli i kesaj pozite zbehet me vendosjen e kufijve arbitrare ne 1913, ku jashte mbeten qendra te medhe tregtare (Dibra e madheMadhe)dhe urbane per kohen. Pas 1913 kjo zone vazhdoi ta luaj kete rrol por me nje intensitet me te dobet.deri Deri kur ne vitet 1945-1990 u nderpre plotesisht kjo lidje dhe u kthye ne nje faktore penguas dhe izolues per te. Pas viteve 1990 kjo zone e rimerr rolin e saj lidhes por me nje intensitet me te vogel. Projekte të ndetimit te Autostradesautostrades qe do te kalonte neper rrugen e vjeter dhe lidhja e saj me nje arterje me rrethin e Kukesit do ti rikthente nje rendesine e pozites gjeografike te ketij rethi se bashku me burimet qe permban dhe do ta kthente kete rethrreth ne nje Qender te nje eurorajoni nderkufitar duke bere qe pozita te behet faktor zhvillimi.
 
== Gjeografia ==
Anonymous user