Ndryshimi mes inspektimeve të "Marihuana"

4.398 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(largova nje mini-ese)
{{dyshim}}
 
{{taxobox
'''Marijuana''' (spanjisht), ose kanabis (latinisht) ose hemp (anglisht) apo kërp (shqip) është një planet që mund ta quajmë të mrekullueshëm, dhe ka një histori të gjatë po aq sa njërizimi (të paktën).
| name = ''Marihuana''
[[Figura:Marijuana.gif|right|thumb|Marijuana]]
| image = Cannabis_macro.JPG
| image_caption = Lule të thara të [[Konopi|''Cannabis sativa'']] ku shihen [[trikome]]t.
| regnum = [[Plant]]ae
| phylum = [[Magnoliophyta]]
| classis = [[Magnoliopsida]]
| ordo = [[Rosales]]
| familia = [[Cannabaceae]]
| genus = ''[[Cannabis]]''
| species = ''[[Cannabis sativa|C. sativa]]''
| binomial = ''Cannabis sativa'' L.<ref name="ars-grin.gov">{{cite web|author=John H. Wiersema |url=http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?8862 |title=Cannabis sativa information from NPGS/GRIN |publisher=Ars-grin.gov |date= |accessdate=2010-01-02}}</ref><br />
'''''Cannabis indica''''' Lam. (putative)<ref name="ars-grin.gov"/>
| binomial_authority =
|}}
 
 
'''Marihuana''' (ose '''kanabis''') i referohet disa përgatitjeve të [[Konopi|bimës ''Konop'']] ''(Kanabis)'' të cilat bëhen për tu përdorur si [[Droga psikoaktive|droga psikoaktive]] dhe për arësye [[marihuana mjekësore|mjekësore]].<ref>{{ShorterOxfordEnglishDictionary}}</ref><ref>Shih, [[:en:marijuana (etymology)|Etymology of ''marijuana'']].</ref><ref name="bookSpanish Word Histories or and Mysteries">{{cite book | publisher = Houghton Mifflin Harcourt | isbn = 0618910549, 9780618910540 | last = Company | first = Houghton Mifflin | coauthors = American Heritage Dictionaries | title = Spanish Word Histories and Mysteries | date = 2007-11-14 | page = 142 | url = http://books.google.com/?id=VTYBbGybtNEC&pg=PA142}}</ref> Nga pikëpamja kimike, [[Kimia|komponimi kimik]] kryesor [[psikoaktiv]] në marihuanë është [[tetrahidrokanabinol|delta-9-tetrahidrokanabinoli]] (Δ<sup>9</sup>-THC); i cili është një nga 400 komponimet në planet, përfshirë [[kanabinoidet]], si [[kanabidiol]]i (CBD), [[kanabinol]]i (CBN), dhe [[tetrahidrokanabivarin]]i (THCV), të cilat mund të prodhojnë efekte shqisore ndryshe nga efektet psikoaktive të [[THC]].<ref name="pmid19124693">{{cite journal
|author=Fusar-Poli P, Crippa JA, Bhattacharyya S, ''et al.''
|title=Distinct effects of {delta}9-tetrahydrocannabinol and Cannabidiol on Neural Activation during Emotional Processing |journal=[[Archives of General Psychiatry]]|volume=66|issue=1|pages=95–105|year=2009|month=January|pmid=19124693|doi=10.1001/archgenpsychiatry.2008.519|url=http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=19124693|accessdate=2009-09-26}}</ref> Marihuana është forma herbale e kanabisit, dhe përbëhet nga lulet, gjethet, dhe kërcellet e bimëve femërore; [[hashash]]i është forma e koncentruar e kanabisit.<ref name="urlTypes of Cannabis Available in the United Kingdom">{{cite web | url = http://www.idmu.co.uk/can.htm | title = Types of ''Cannabis'' Available in the United Kingdom (UK) | author = Matthew J. Atha (Independent Drug Monitoring Unit)}}</ref>
 
Përdorimet bashkëkohore të marihuanës janë si [[Drogat rekreative|drogë rekreative]], për rituale fetare, për rituale shpirtërore, dhe si [[marihuana mjekësore]]; përdorimi më i hershëm është regjistruar në mijëvjeçarin e tretë p.e.s.<ref name="bookLost Civilisations of the Stone Age">{{cite book | author = Rudgley, Richard | authorlink = Richard Rudgley | year = 1998 | title = Lost Civilisations of the Stone Age. | isbn = 0-6848-5580-1 | publisher = Free Press | location = New York }}</ref> Më 2004, [[Kombet e bashkuara]] e vlerësuan se rreth 4.0 % të popullsisë adulte të botës (162 milion) e përdorin marihuanën çdo vit, dhe se rreth 0.6 % (22.5& milion) e përdorin çdo ditë.<ref name="articleUnited Nations Office on Drugs and Crime">{{Cite book | author = United Nations Office on Drugs and Crime | year = 2006 | url =http://www.unodc.org/pdf/WDR_2006/wdr2006_chap2_biggest_market.pdf | format = PDF | title = ''Cannabis'': Why We Should Care. | journal = World Drug Report | volume = 1 | isbn = 9-2114-8214-3 | publisher = United Nations | location = S.l. | page = 14}}</ref> Në fillimin e shekullit 20, [[Posedimi i drogave|posedimi]], përdorimi rekreativ, dhe shitja e përgatitjeve të marihuanës me përmbajtje të kanabinoideve psikoaktive u bë e jashtligjshme në shumicën e vendeve të botës; sidoqoftë, OKB-ja tregoi se marihuana është droga më e përdorur e jashtligjshme në botë.<ref>{{cite web|author=|url=http://www.erowid.org/plants/cannabis/cannabis_law.shtml |title=Cannabis: Legal Status|publisher=Erowid.org |date= |accessdate=2011-10-30}}</ref><ref name='UN-WDR-2010'>{{cite book | last1 = UNODC | title = World Drug Report 2010 | publisher = United Nations Publication | page = 198 | url = http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/WDR-2010.html | accessdate = 2010-07-19}}</ref>
 
E vetmja bime që mund të kultivohet që nga Skandinavia në Ekuator, ka shumë veti kurative, rritet shpejt, kushton pak për tu mbajtur dhe bën një vaj të cilësisë së lartë.