Ndryshimi mes inspektimeve të "Marihuana"

6.245 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Marijuana u zhvendos tek Marihuana. Arsyja)
 
{{dyshim}}
 
{{taxobox
Përdorimet bashkëkohore të marihuanës janë si [[Drogat rekreative|drogë rekreative]], për rituale fetare, për rituale shpirtërore, dhe si [[marihuana mjekësore]]; përdorimi më i hershëm është regjistruar në mijëvjeçarin e tretë p.e.s.<ref name="bookLost Civilisations of the Stone Age">{{cite book | author = Rudgley, Richard | authorlink = Richard Rudgley | year = 1998 | title = Lost Civilisations of the Stone Age. | isbn = 0-6848-5580-1 | publisher = Free Press | location = New York }}</ref> Më 2004, [[Kombet e bashkuara]] e vlerësuan se rreth 4.0 % të popullsisë adulte të botës (162 milion) e përdorin marihuanën çdo vit, dhe se rreth 0.6 % (22.5& milion) e përdorin çdo ditë.<ref name="articleUnited Nations Office on Drugs and Crime">{{Cite book | author = United Nations Office on Drugs and Crime | year = 2006 | url =http://www.unodc.org/pdf/WDR_2006/wdr2006_chap2_biggest_market.pdf | format = PDF | title = ''Cannabis'': Why We Should Care. | journal = World Drug Report | volume = 1 | isbn = 9-2114-8214-3 | publisher = United Nations | location = S.l. | page = 14}}</ref> Në fillimin e shekullit 20, [[Posedimi i drogave|posedimi]], përdorimi rekreativ, dhe shitja e përgatitjeve të marihuanës me përmbajtje të kanabinoideve psikoaktive u bë e jashtligjshme në shumicën e vendeve të botës; sidoqoftë, OKB-ja tregoi se marihuana është droga më e përdorur e jashtligjshme në botë.<ref>{{cite web|author=|url=http://www.erowid.org/plants/cannabis/cannabis_law.shtml |title=Cannabis: Legal Status|publisher=Erowid.org |date= |accessdate=2011-10-30}}</ref><ref name='UN-WDR-2010'>{{cite book | last1 = UNODC | title = World Drug Report 2010 | publisher = United Nations Publication | page = 198 | url = http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/WDR-2010.html | accessdate = 2010-07-19}}</ref>
 
== Efektet ==
E vetmja bime që mund të kultivohet që nga Skandinavia në Ekuator, ka shumë veti kurative, rritet shpejt, kushton pak për tu mbajtur dhe bën një vaj të cilësisë së lartë.
{{Artikulli kryesor|Efektet e marihuanës}}
Ka furnizuar për mijëra vjet qytetërimet më të lashta duke dhëne 80 % të letrës, tekstile dhe lende djegëse. Në fakt, "Enciclopedia Britanica" është shtypur për 150 vite në letër kërpi, të gjitha librat shkollor deri në [[1880]] botoheshin në kërp, e përdorej për të paguar taksat në Amerikë që në 1631.
[[Skeda:Bodily effects of cannabis.png|thumb|250px|Efektet kryesore fizike afat-shkurtra]]
Marihuana ka efekte [[Droga psikoaktive|psikoaktive]] dhe [[Fiziologjia|fiziologjike]] kur konsumohet. Sasia minimale e [[THC]] e cila nevojitet për të pasur një efekt të vërejtshëm psikoaktiv është rreth 10&nbsp;mikrogramë për kilogram të peshës trupore.<ref name="The Tolerance Factor">{{cite web | url = http://www.marijuanalibrary.org/brain2.txt | title = Marijuana and the Brain, Part II: The Tolerance Factor}}</ref> Përveç ndryshimit subjektiv në perceptim dhe humor, efektet tjera më të shpeshta afat-shkurtra fizike dhe neurologjike përfshijnë rrahje më të shpeshta të zemrës, presion të ulur të gjakut, dobësim të memories afat-shkurtër,<ref name=memoryhindered>{{cite journal|author1= Riedel, G. |author2= Davies, S.N. |title= Cannabinoid function in learning, memory and plasticity |journal= Handb Exp Pharmacol|volume= 168 |issue=168 |page= 446 |year= 2005 |pmid= 16596784 |url=http://www.springerlink.com/content/978-3-540-22565-2/#section=552817&page=2&locus=4 |accessdate= 2010-12-15 |doi=10.1007/3-540-26573-2_15|series= Handbook of Experimental Pharmacology|isbn= 3-540-22565-X|pages= 445–77}}</ref> koordinimit të lëvizjeve, dhe koncentrimit. Efektet afat-gjate nuk janë ende plotësisht të qarta.<ref>{{cite web|url=http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6W7F-4F2V4WS-1&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=b92fd07057e46eea44d2a4ef5d33d744|title=Long-Term Effects of Exposure to Cannabis |publisher=Sciencedirect.com |date= |accessdate=2010-09-20}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TBR-4CY0JSM-2&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=95a842fef02272cc8b862ad11cc89cb8|title=Adverse Effects of Cannabis on Health: An Update of the Literature Since 1996 |publisher=Sciencedirect.com |date= |accessdate=2010-09-20}}</ref>
 
=== Klasifikimi ===
Presidentet më të mëdhenj të Shteteve të Bashkuara, si George Washington, Thomas Jefferson e baballarët e tjerë themelues lëvronin kërpin, Benjamin Franklin kishte një ndër të parat punishte letër në Amerikë dhe kultivonte kërpin.
 
Ndërsa shumica e drogave psikoaktive mund të karakterizohen si [[stimulant]], [[depresant]], ose [[halucinogjen]], marihuana paraqet një kombinim të të trijave, ndoshta duke anuar më shumë nga efektet halucinogjene ose [[droga psikodelike|psikodelike]], megjithëse edhe efektet tjera janë mjaft të shfaqura. THC konsiderohet përbërësi kryesor aktiv i bimës kanabis por hulumtime të ndryshme shkencore kanë zbuluar se disa kanabinoide tjera si CBD-ja mund të luajnë rol gjithashtu në efektet psikoaktive.<ref name=autogenerated1>{{cite book | author = Stafford, Peter | title = Psychedelics Encyclopedia. | year = 1992 | isbn = 0914171518 | publisher = Ronin Publishing, Inc | location = Berkeley, California, United States}}</ref><ref name="bookDrugs and Behavior: An Introduction to Behavioral Pharmacology (5th Edition)">{{cite book |author = McKim, William A | title = Drugs and Behavior: An Introduction to Behavioral Pharmacology (5th Edition). | publisher = Prentice Hall | year = 2002 | isbn = 0-13-048118-1 |page = 400}}</ref><ref name="urlInformation on Drugs of Abuse">{{cite web | title = Information on Drugs of Abuse. | work = Commonly Abused Drug Chart | url =http://www.nida.nih.gov/DrugPages/DrugsofAbuse.html}}</ref>
Biblat e para, hartat, tabelat, kartat e para të Deklaratës së Pavarësisë e Kushtetuta janë të bëra nga kërpi, po nga kërpi ishte dhe flamuri i parë i Shteteve të Bashkuara.
 
=== Përdorimi mjekësor ===
Më 1916 Shtetet e Bashkuara shpallën një dekret më të cilin vendos që letra mund të bëhej nga kërpi dhe nuk duhej prerë më asnjë pemë : raporti vendoste se për çdo akër kërp, duheshin kultivuar 4 pemë.
{{Artikulli kryesor|Marihuana mjekësore}}
Përdorimi mjekësor i marihuanës ka efekte të dobishme të dokumentuara mirë. Këtu përfshihen: përmirësimi i nauzesë (të përzierit) dhe vjelljes, stimulimi i urisë në [[kemoterapi]] dhe te pacientët me [[SIDA]], zvogëlim të presionit intraokular të syrit (çka është treguar e dobishme në trajtimin e [[glaukoma]]s), si dhe efekte analgjesike (zbutje të dhimbjeve).
 
Studime më pak të konfirmuara kanë sugjeruar se marihuana është efektive në mjaft sëmundje prej [[Skleroza|sklerozës]] deri te [[Depresioni|depresioni]]. Kanabinoide sintetike shiten gjithashtu me leje mjekësore, përfshirë Marinolin ([[dronabinol]] në [[SHBA]] dhe [[Gjermani]]) dhe Cesametin. Më 2011, një sprej oromukozal për pacientët me sklerozë u licensua për përdorim nga trupi rregullues europian, që e lejon atë të jipet nga mjeku.<ref>{{cite news|url=http://www.dailymail.co.uk/health/article-1288409/Savitex-Cannabis-mouth-spray-MS-relieves-pain-gets-ahead.html |title=Cannabis spray for MS: Controversial medicine that relieves pain gets go-ahead |date=June 22, 2011 | location=London |work=Daily Mail |first=Jenny |last=Hope}}</ref>
Me rrëshirën e kërpit prodhoheshin vernikët e parë, dhe modeli i parë T i Henri Ford ushqehej me karburant të nxjerrë nga kërpi, dhe vetë makina u ndërtua nga plastika e kërpit.
 
Administrata e Ushqimit dhe Drogës e Shteteve të Bashkuara (FDA) nuk e ka aprovuar marihuanës e tymosur për ndonjë sëmundje, kryesisht pasiqë provat shkencore të kualitetit të lartë nuk janë të mjaftueshme. Pavarësisht kësaj, 14 shtete të [[SHBA|SHBA]]-së e kanë legalizuar marihuanë për përdorim mjekësor.<ref>{{cite web|url=http://norml.org/index.cfm?Group_ID=3387 |title=Medical Frequently Asked Questions |publisher=NORML |date= |accessdate=2010-01-02}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/2006/ucm108643.htm |title=FDA: Inter-Agency Advisory Regarding Claims That Smoked Marijuana Is a Medicine|publisher=Fda.gov |date= |accessdate=2010-09-20}}</ref>[[Gjykata Supreme e Shteteve të Bashkuara]] ka vendosur që është qeveria federale ajo e cila e ka të drejtën të rregullojë dhe të kriminalizojë marihuanën, edhe për përdorime mjekësore. Kanadaja, Spanja, Holanda dhe Austria kanë legalizuar disa forma të marihuanës për përdorime mjekësore.<ref>{{cite web|url=http://www.hc-sc.gc.ca/dhp-mps/marihuana/about-apropos/faq-eng.php|title=Frequently Asked Questions - Medical Marihuana |publisher=Hc-sc.gc.ca |date= |accessdate=2010-01-02}}</ref>
'''Nëse e gjitha kjo është e vërtetë, atëherë përse një bimë është vënë jashtë ligjit ?'''
 
=== Efektet afat-gjate ===
[[Pastak çfarë ndodhi ?]]
[[File:Rational scale to assess the harm of drugs (mean physical harm and mean dependence).svg|thumb|right|300px|Marihuana renditet ndër drogat më së paku të rrezikshme nga një studim në revistën mjekësore të [[Mbretëria e Bashkuar|Britanisë]], ''[[The Lancet]]''.<ref name="pmid17382831">{{cite pmid|17382831}}</ref>]]
 
Duke marrë parasysh hulumtimet e limituara, shkencëtarët ende debatojnë mundësinë e [[Varësia nga marihuana|varësisë nga marihuana]]; potencialin e marihuanës për të çuar në përdorimin e drogave tjera; efektet e saj në inteligjencë dhe kujtesë; marrëdhënien (nëse ka) të marihuanës me çrregullime mentale si [[Skizofrenia]] dhe [[Depresioni]]; dhe efektet e saj në mushkëri.<ref>{{Cite book |title=Cannabis and Mental Health: Put into Context|url=http://ncpic.org.au/ncpic/news/ncpic-news/article/new-national-drug-strategy-monograph-series-report-cannabis-and-mental-health-put-into-context |last1=McLaren |first1=Jennifer|last2=Lemon |first2=Jim |last3=Robins |first3=Lisa |last4=Mattick |first4=Richard P. |year=2008 |month=February |publisher=Australian Government Department of Health and Ageing|accessdate=17 October 2009 |series=National Drug Strategy Monograph Series }}</ref><ref name="henquet2005">{{cite doi|10.1136/bmj.38267.664086.63}}</ref><ref name="patton2002">{{citation |author=Patton, G. C., Coffey, C., Carlin, J. B., Degenhardt, L., Lynskey, M., and Hall, W. |url=http://www.bmj.com/content/325/7374/1195.1|title=Cannabis use and mental health in young people: cohort study |journal=BMJ |year=2002 |volume=325 |issue=7374 |pages=1195-1198 |doi=10.1136/bmj.325.7374.1195|accessdate=2012-01-22}}</ref>
Ndodhi që në atë përiudhë industria filloj të kalonte me ritme të shpejta agrikulturën, dhe me këtë parakalim kanabis ishte viktima e parë.
 
Është demonstruar se si marihuana e shkakton çrregullimin e depersonalizimit në raste të rralla.<ref>{{cite web |last=Simeon |first=Daphne |title=Depersonalization Disorder: A Contemporary Overview |url=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15089102 |publisher=CNS Drugs |accessdate=11/11/2011 |year=2004}}</ref> Ekzistojnë raste në literaturën mjekësore ku depersonalizimi kronik induktohet thjesht nga marrja afat-shkurtre e marihuanës.<ref>{{cite journal |last=Szymanski |first=HV |title=Prolonged depersonalization after marijuana use |journal=Am J Psychiatry |year=1981 |month=February |pages=231–233}}</ref><ref>{{cite journal |last=Keshaven |first=MS |coauthors=Lishman, WA |title=Prolonged depersonalization following cannabis abuse |journal=Br J Addict |year=1986 |month=February |pages=140–142}}</ref> Nga një seri prej 117 individëve me depersonalizim, rreth 13% raportuan se nisja afat-shkurtër e depersonalizimit kronik u shkaktua nga tymosja e marihuanës.<ref>{{cite journal |last=Simeon |first=Daphne |coauthors=Knutelska M, Nelson D, et al. |title=Feeling unreal: a depersonalization disorder update of 117 cases |journal=J Clin Psychiatry |year=2003 |pages=990–997}}</ref>
Grupet e reja industriale amerikane që po lindnin sidomos mbi shfrytëzimim e naftës për prodhimin e energjisë si (Standard Oil - Rockefeller), dhe ato që shfrytëzonin pyjet për letrën (editore Hearst), dhe ato për prodhimin e fibrave artificiale për veshjet (Dupont) - pra të gjithë sektorë ku këto firma kishin investuar sasi të mëdha paraje.
 
Por kishin secila përballë kopshtitit të tyre ketë konkurrues të fuqishëm, kështu mblodhën forcat për të formuar një aleance të mjaftueshme për ta mundur. E vetmja zgjidhje për ti prere këmbët këtij kolosi sepse ishte i përhapur në të gjithë botën ishte. (aq sa në Shqipëri e përdornin edhe si bime zbukurimi, e jo vetëm kurative, pyesni gjyshen tuaj dhe ka për tju treguar për çajin që bënin me marijuanë kundër dhimbjeve të barkut, çudi tani po e përdoret edhe në mjekësi !).
 
== Ilegaliteti ==
{{dyshim}}
Fillon kështu operacioni mediatik për ta dëmonizuar, shpejt dhe me efikasitet ("Droga e djallit") dhe në saje të gazetave të Hearst (është personazhi i famshëm i Citizen Kane (Pushteti i katërt i O. Wells), i cili kishte një gazete të madhe në çdo qytet të Amerikës. I ndjeshëm ndaj parasë dhe në kërkim të një teme për të fituar popullaritet, Hollywood u lidh menjëherë me këtë manovër
duke dhënë kontributin e tij për ti vene vulën përfundimtare këtij produkti. Filmi "Marijuana" : vrasëse e rinisë - një thithje, një feste, një tragjedi. Dënimi moral udhëtonte shpejt, nuk ekzistonte kundërinformacioni dhe për të bere një ligj që e ndalonte në këtë klimë ishte shumë e thjeshte. Edhe sepse 3/4 e senatoreve që miratuan ligin e famshëm "Marijuana Tax Act" në [[1937]], akoma në fuqi, nuk e dinin që marijuana dhe cannabis ishin e njëjta gjë : ishte ai gjeniu Hearst që futi emrin e ri për të çoroditur njerëzit.<ref>Harry J. Anslinger. Commissioner of the US Bureau of Narcotics 1930-1962</ref>