Ndryshimi mes inspektimeve të "Beluga"

341 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
== Beluga-Balena e bardhebardhë ==
{{shkronja}}
== Beluga-Balena e bardhe ==
[[Skeda:Baluga Whales.jpg|thumb|left|250px]]
'''Beluga''' ose '''balena e bardhebardhë''' (''Delphinapterus leucas'') eshteështë njenjë lloj i balenesbalenës Arktike dhe Sub-Arktike. Ajo eshteështë njenjë nga dy antaretanëtarët e famijesfamiljes Monodontidae, sebashkusëbashku me balenenbalenën trupvogeltrupvogël te arktikut.Ketij Këtij gjitari deti shpesh i referohen thjesht si beluga ose Kanarina e Detit perpër shkak te cicerimescicërimës te mprehtemprehtë. Beluga eshteështë mbi 5 metra e gjategjatë dhe me njenjë ngjyrengjyrë te pagabueshme te bardhebardhë e me njenjë gungegungë te vecanteveçantë ne kokekokë.Per nje prespektivePër një perspektivë e mbrojtjes Beluga eshteështë konsideruar si njenjë kafshekafshë e rrezikuar nga Bashkimi NderkombetarNdërkombëtar perpër Ruajtjen e Natyres Natyrës, por nenpopulliminënpopullimi ne Inlet Cook në Alaskë është konsideruar e rrezikuar në mënyrë kritikekritikë dhe është vënë nën mbrojtjen e Aktit "Speciet e rrezikuara" nga qeveria federale e USA.
 
== PershkrimiPërshkrimi ==
Belugat meshkuj jenejanë me te medhenjmëdhenj se femrat. Meshkujt mund te arrijnearrijnë gjatesinegjatësinë 5.,5 metra kurse femrat rritenrritën deri ne 4.,1 metra. Meshkujt peshojnepeshojnë nga 1100-1600 kilogram ndersandërsa femrat peshojnepeshojnë 700-1200 kg. Ajo eshteështë me e madhe se shumica e DelfineveDelfinëve, por eshteështë me e vogelvogël se shumiocashumica e balenave me dhembedhëmbë.
 
Beluga e rritura kanekanë ngjyrengjyrë te bardhebardhë ose rrallerrallë ngjyrengjyrë gri ne te bardhebardhë. Sidoqofte Sidoqoftë, Balenat e vogla kanekanë zakonisht ngjyrengjyrë gri. Koka e BelugesBelugës eshteështë ndryshe nga ajo e balenave te tjera. Ashtu si pjesa me e madhe e balenave me dhembedhëmbë ajo ka njenjë njepetë pete te indit lyror te gjendur ne në qendër të ballit. Beluga eshteështë e afteaftë ta ndryshojendryshojë formenformën e kokeskokës se saj duke fryrefryrë me ajerajër sinuset e saj. Ndryshe nga shumeshumë delfinedelfinë dhe balena , vertebrat e qafesqafës nuk janejanë te nderthururandërthurura sebashkusëbashku duke i lejuar kafsheskafshës fleksibilitetin perpër te kthyer kokenkokën e tij anash. Ne pjesenNë pjesën e peparjmepërparmë te gojes gojës, beluga ka 8-10 dhembedhëmbë ne secilensecilën aneanë te nofullesnofullës dhe njenjë total prej 34-40 dhembedhëmbë.
Belugat meshkuj jene me te medhenj se femrat. Meshkujt mund te arrijne gjatesine 5.5 metra kurse femrat rriten deri ne 4.1 metra. Meshkujt peshojne nga 1100-1600 kilogram ndersa femrat peshojne 700-1200 kg. Ajo eshte me e madhe se shumica e Delfineve, por eshte me e vogel se shumioca e balenave me dhembe.
Beluga e rritura kane ngjyre te bardhe ose rralle ngjyre gri ne te bardhe. Sidoqofte, Balenat e vogla kane zakonisht ngjyre gri. Koka e Beluges eshte ndryshe nga ajo e balenave te tjera. Ashtu si pjesa me e madhe e balenave me dhembe ajo ka nje nje pete te indit lyror te gjendur ne në qendër të ballit. Beluga eshte e afte ta ndryshoje formen e kokes se saj duke fryre me ajer sinuset e saj. Ndryshe nga shume delfine dhe balena , vertebrat e qafes nuk jane te nderthurura sebashku duke i lejuar kafshes fleksibilitetin per te kthyer koken e tij anash. Ne pjesen e peparjme te gojes , beluga ka 8-10 dhembe ne secilen ane te nofulles dhe nje total prej 34-40 dhembe.
Beluga ka njenjë kreshtekreshtë shpinoreshpinorë me tepertepër si njenjë pendependë shpinoreshpinorë. Mungesa e pendespandës shpinoreshpinorë pasqyrohet ne emrin gjinisegjinisë se njenjë specieje apterus ,fjale grekefjalë qegrekë që do te thotethotë "pa krahekrahë" . Preferenca e evolucionit perpër njenjë krehtekrehtë shpinoreshpinorë sesa perpër njenjë pendependë shpinoreshpinorë besohet nga shkencetaretshkencëtarët se eshteështë njenjë formeformë e pershtatjespërshtatjes perpër kushtet nennën akull ose ndoshta njenjë menyremënyrë perpër ruajtjen e nxehtesisenxehtësisë. Ashtu si tek balenat e tjera, gjendragjëndra tiroidetiroidë eshteështë relativisht e madhe ne krahasim me gjitaretgjitarët tokesoretokësorë (tri herë në peshëpashë si një kalë) dhe mund te ndihmojendihmojë perpër te mbajtur te lartelartë metabolizmin gjategjatë okupacioneve veroreverorë.
Trupi i BelugesBelugës eshteështë i rrumbullaket rrumbullakët, vecanarishtveçanërisht kur eshteështë e ushqyer miremirë dhe me njenjë kon (pakesimpakësim) me pak problemeproblemë ne kokekokë dhe ne bisht. Koni i papritur ne bazebazë te qafesqafës se balenesbalenës i jep pamjen shpatullave, unikeunikë midis balenave . Penda e bishtit rritetrritët dhe behetbehët gjjithnjegjithnjë e me e lakuar ashtu si dhe mosha e kafsheskafshës. Pendet Pendët e notimit janejanë te gjeregjerë dhe te shkurtershkurtër -duke i berebërë ata pothuajse si formeformë katrorekatrorë. Syte Sytë e tyre janejanë po aq te medhamëdha sa koka e fokave.
 
 
== Ushqimi ==
Beluga eshteështë njenjë gjitar qe noton ngadalengadalë dhe ushqehet kryesisht me peshq. Ajo ha gjithashtu cefalopodecefalopodë (oktapodeoktapodë dhe kallamarekallamarë) dhe me krustace (Gaforre dhe karkaleca deti). Ajo e merrmarr ushqimin zakonisht ne shtratin e detit ne njenjë thellesithellësi 1000 foot , por ato mund te zhytenzhytën te paktenpaktën sa dyfishi i kesajkësaj thellesiethellësie. Ne pergjithesi njepërgjithësi një zhytje perpër tu ushquerushqyer zgjat 3-5 minuta, por Belugat janejanë vezhguarvëzhguar duke u zhytur me me shumeshumë se 20 minuta perpër njenjë hereherë te zhytur.
Beluga eshte nje gjitar qe noton ngadale dhe ushqehet kryesisht me peshq. Ajo ha gjithashtu cefalopode (oktapode dhe kallamare) dhe me krustace (Gaforre dhe karkaleca deti). Ajo e merr ushqimin zakonisht ne shtratin e detit ne nje thellesi 1000 foot , por ato mund te zhyten te pakten sa dyfishi i kesaj thellesie. Ne pergjithesi nje zhytje per tu ushquer zgjat 3-5 minuta, por Belugat jane vezhguar duke u zhytur me me shume se 20 minuta per nje here te zhytur.
 
== Riprodhimi ==
Belugat femra zakonisht lindin cdo 3 vjet. Pjesa më e madhe e lidhjeve mas balenave ndodhin gjatë shkurtit dhe majit, por ka edhe lidhje që formohen në muajt e tjerë të vitit.
 
Belugat femra zakonisht lindin cdo 3 vjet. Pjesa me e madhe e lidhjeve mes balenave ndodhin gjate shkurtit dhe majit, por ka edhe lidhje qe formohen ne muajt e tjere te vitit. Periudha e shtatzaniseshtatzënisë zgjat 12 deri ne 14 muaj e gjysmegjysmë. Te vegjelit lindin gjategjatë njenjë periudheperiudhë te zgjatur qe ndryshon nga vendndodhja. Ne Kanadane ArktikeKanadanë Arktikë, te vegjelit lindin midis periudhesperiudhës Mars dhe Shtator, ndersandërsa ne gjirin e Hudsonit piku i periudhesperiudhës se pjelljeve eshteështë ne Fund te qershorit dhe ne Cumberland , pjesa me e madhe e te vegjelvevegjëlve lindin qe nga fundi i korrikut deri ne fillim te gushtit.
== Riprodhimi ==
Belugat femra zakonisht lindin cdo 3 vjet. Pjesa me e madhe e lidhjeve mes balenave ndodhin gjate shkurtit dhe majit, por ka edhe lidhje qe formohen ne muajt e tjere te vitit. Periudha e shtatzanise zgjat 12 deri ne 14 muaj e gjysme. Te vegjelit lindin gjate nje periudhe te zgjatur qe ndryshon nga vendndodhja. Ne Kanadane Arktike , te vegjelit lindin midis periudhes Mars dhe Shtator, ndersa ne gjirin e Hudsonit piku i periudhes se pjelljeve eshte ne Fund te qershorit dhe ne Cumberland , pjesa me e madhe e te vegjelve lindin qe nga fundi i korrikut deri ne fillim te gushtit.
Te vegjelit e sapo lindur janejanë 1.,5 metra te gjategjatë, peshojnepeshojnë rreth 80 kilogram dhe kanekanë ngjyrenngjyrën gri. Te vegjelit mbetenmbetën te varur nga nenatnënat e tyre perpër te paktenpaktën dy vjet. Belugat meshkuj e arrijnearrijnë pjekurinepjekurinë seksualeseksualë midis katerkatër dhe shtateshtatë vjet , ndersandërsa femrat e rrijne pjekurinepjekurinë seksualeseksualë gjategjatë periudhesperiudhës gjashtegjashtë deri ne nentenëntë vjet. Belugat Beëlugat mund te jetojnejetojnë perpër me shumeshumë se 50 vjecvjeç.
 
[[Kategoria:Gjitarë]]