Hape menynë kryesore

Changes

2.481 bytes removed ,  7 vjet më parë
→‎Demografia: Gjithë teksti është në artikullin Demografia e Kumanovës
== Demografia ==
{{Kryesor|Demografia e Kumanovës}}
Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 2002 kishte 105.484 banore me kete përbërje etnike:
*
* Shqiptarë 70.111 ose 49,3%
* Maqedonas 53.651 ose 39,1%
* Serb 10.358 ose 7,5%
* Turq 292 ose 0,2%
* Tjerë 5.260 ose 3,8%
 
Për popullsinë e këtij rajoni para ardhjes së asaj sllave në këtë pjesë të Gadishullit Ballkanik, dihet mirë se i ka takuar Dardanisë dhe e banuar kryesisht nga fiset ilire si [[Dardanët]], [[Peonët]], [[Naropët]] etj. Në përgjithësi fshatrat malore për shkak të kushteve të vështira të jetës kanë shënuar një dinamikë të rënies së numrit të popullsisë në periudhën [[1971]]-[[1994]], siç është rasti me Allashecin prej 52,2 %, Bellanocin 95,0 %, Gllazhnjen 69,9 % , Zllakuçanin 63,4 %, [[Orkoci]]n 82,6 % , Izvorin 89,8 % , Runicën 74,2 % , dhe Strimën 67,9 %. Nga ana tjetër, fshatrat fushore çdo vit kanë shënuar trende pozitive , duke u rritur numri i popullatës dhe i shtëpive.
 
Sikurse në trevat tjera të banuara me shqiptarë, edhe në rajonin e Kumanovës ka pasur shpërngulje të mëdha të popullsisë edhe atë prej vitit 1953-1968, ku një pjesë mjaft e madhe u shpërngul në Turqi, kurse pjesa tjetër janë vendosur në Kumanovë me rrethinë, Shkup etj., por ka edhe vendbanime që janë zbrazur tërësisht.
 
Në zonën e Karadakut shtrihen këto fshatra malore: [[Allasheci]], [[Bellanoci]], [[Runica]], [[Strima]], [[Orkoci]], [[Izvori (Kërçovë)|Izvori]], [[Goshinca]], [[Shtraza]], [[Gllazhnja]] dhe [[Zllakuçani]] (katunde tërësisht me popullatë shqiptare), fshatrat me bujqësi të zhvilluar janë: [[Sllupçani]], Orizarja, Likova, Hotla, Ropalca, Vishtica, [[Nikushtak]] , [[Vaksinca]] , [[Llojani]], Çerkezi (të gjithë me banorë shqiptarë), kurse fshatrat si Opaja, Llopati, Rramanlia, Sopoti dhe Mateçi, përveç shqiptarëve janë të përfshirë pjesërisht edhe maqedonët, serbët.
 
Qyteti-së përpunimit të metaleve, duhanit, bujqësi, në industrinë tekstile dhe këpucë e kanë bërë atë një ekonomike, tregtare dhe qendra kulturore e rreth 135.529 njerëz. Bujqësisë dhe të tregtisë të zhvilluara kryesisht në shekullin e 19, por të qytetit modern look u krijua pas Luftës së Dytë Botërore
 
According to the 2002 census, ethnic groups in the Kumanovo Municipality include:
Macedonians = 63,746 (60.9%)
Albanians = 27,290 (25.4%)
Serbs = 9,062 (8.6%)
Roma = 4,256 (4.1%)
Turks = 292 (0.28%)
Vlachs = 147 (0.10%)
others = 691 (0.62%)
 
== Kultura ==