Dallime mes rishikimeve të "Devijimi"

81 bytes added ,  10 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
vNo edit summary
'''Devijimi''' (lat.''Deviacion'') dalje jashtë një vijimi b.f. nga [[vija]] normal. Kjo shprehje përdoret në disa lëmi shkencore, ku paraqet një kuptim pak a shumë të përkufizuar. Kështu në lëmit shkencore shoqërore si në psikologji, psikiatri, etj. me ''devijimi'' kuptojnë veprimet e dalluara nga veprimet e pranuara nga shoqëria në përgjithësi. Në fizikë, zakonisht lëvizjet e treguesit të kompasit që i shmangen polit verior magnetik në drejtim të lindjes ose perëndimit, si pasojë e fushave të vetjake magnetike të makinës lundruesve apo ngase, në të cilat gjendet kompasi.
 
'''Devijimi StandartStandard''' është një tregues i ndryshueshmërisë i cili tregon sesi janë shpërndarë rezultatet rreth mesatares aritmetike. Llogaritet mbi bazën e të gjithë rezultateve dhe jo vetëm mbi bazën e rezultateve më të skajshme.
*Artikulli kryesor: [[Devijimi standard]]
 
[[Kategoria:Statistikë]]
[[Kategoria:Statistika Deskriptive]]
[[Kategoria:Psikologji]]
 
 
[[de:Deviation]]