Ndryshimi mes inspektimeve të "Kiço Xhavella"

51 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Figura:Kiço Xhavella.jpg|thumb|250px]]
'''Kiço Xhavella'''ploitikan, gjeneral kryminsiter suliot.
'''Kiço Xhavella''' lindi më [[1801]] në [[Sul]] dhe u rrit në ishullin e [[Korfuzi]]t ku kishin emigruar të parët e fisit. Në vitin [[1820]] ai u rikthye në Sul pas marrëveshjes që kishin bërë Xhavellat me Ali Pashanë dhe në atë kohë në moshën 19-vjeçare, ai mori titullin Kapedan. Pas kësaj ai shkoi në Itali për të marrë një sasi armësh dhe kur u kthye që andej, Aliu ishte vrarë e suliotët ishin larguar për së dyti nga Suli. Në atë kohë Kiço Xhavella u bashkua me [[Marko Boçari]]n dhe luftoi së bashkë me të. Në vitin [[1835]], [[Mbreti Othon]] e caktoi atë si adjutant të vet duke e bërë nën gjeneral dhe mbikqyrës së përgjithshëm të ushtrisë. Pas vdekjes së Ministrit të Mbrotjes së [[Greqi]]së, Karaskaqit (një tjetër Shqiptar i shquar) në vitin 1844, Kiço Xhavella shërbeu si prokuror dhe kryegjeneral, ndërsa në vitet [[1847]]-[[1848]] ai mori postin e kryeministrit të Greqisë. Kiço Xhavella vdiq në Mesolongj në vitin 1855.
== Jeta ==
'''Kiço Xhavella''' lindiLindi, më [[1801]] në [[Sul]] dhe u rrit në ishullin e [[Korfuzi]]t ku kishin emigruar të parët e fisit. Në vitin [[1820]] ai u rikthye në Sul pas marrëveshjes që kishin bërë Xhavellat me Ali Pashanë dhe në atë kohë në moshën 19-vjeçare, ai mori titullin Kapedan. Pas kësaj ai shkoi në Itali për të marrë një sasi armësh dhe kur u kthye që andej, Aliu ishte vrarë e suliotët ishin larguar për së dyti nga Suli. Në atë kohë Kiço Xhavella u bashkua me [[Marko Boçari]]n dhe luftoi së bashkë me të. Në vitin [[1835]], [[Mbreti Othon]] e caktoi atë si adjutant të vet duke e bërë nën gjeneral dhe mbikqyrës së përgjithshëm të ushtrisë. Pas vdekjes së Ministrit të Mbrotjes së [[Greqi]]së, Karaskaqit (një tjetër Shqiptar i shquar) në vitin 1844, Kiço Xhavella shërbeu si prokuror dhe kryegjeneral, ndërsa në vitet [[1847]]-[[1848]] ai mori postin e kryeministrit të Greqisë. Kiço Xhavella vdiq në Mesolongj në vitin 1855.
 
{{cung}}
Anonymous user