Ndryshimi mes inspektimeve të "Kontrasti"

44 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{Për përmirësim}}
{{joref|Te dhenatdhënat janejanë marre nga njenjë burim dhe ai burim nuk eshteështë cekur.}}
'''Kontrasti''' vjen nga frengjishtjafrëngjishtja ''contraste'' : ''ndryshim i madh'', ''kundershtikundërshti''. Kontrasti ndertohet duke vene perballepërballe ne menyremënyre te theksuar dy karaktere njerezorenjerëzore, dy sende a dukuri, por duke kundervenekundërvene figura a tablo te tera, jo ane ane te vecantaveçanta, si te antiteza.
 
Kontrasti tregon njenjë kundershtikundërshti te fuqishme, njenjë skajshmeri te dyfishte. Ajo qe i jep fuqi me te madhe kontrastit eshteështë se figuratvihen aferafër njeranjëra-tjetrestjetrës. Midis antitezes dhe kontrastit nuk ka kufij te prere.
 
PerPër shembull :
 
Ne romanin ne vargje te [[Aleksander Pushkini]]t - [[Eugjen Onjegin]], heroit kryesor Onjeginit, qe eshteështë i matur e gjakftohte, i vihet perballepërballe njenjë shok gjaknxehte e shume i rrembyer sicsiç eshteështë Lenski.
 
Ja njenjë shembull kontrasti nga letersia shqipetare :
 
: Kur nenat tona halleshumta
: mbeshtetninmbështetnin kokat sipersipër trungut,
: ajo porosiste ne vende te huaja
: kolltuke te modes me te fundit.
:
: Kur nenat tona stomak boshe
: punonin njezetnjëzet ore ne dite,
: ajo urdheronte njenjë sherbetoreshërbetore
: ta krihte me kreher te florinjte.
:
: ([[Ndoc Gjetja]] - Kontrast)
 
PerPër te dyja strofat, dy vargjet e para janejanë ne kontrast me vargun e trete e te katert.
 
[[Kategori:figura stilistike]]