Ndryshimi mes inspektimeve të "Ballshi"

17 bytes added ,  8 vjet më parë
v
 
== Gjeografia ==
[[SkedaFile:BallshStema_e_Bashkisë_Ballsh.jpgpng|thumb|left|Pamje e qytetit dhe kodrat në jug të Mallakastrës]]
Ballshi ndodhet në zonën jugperëndimore të [[Shqipëri]]së në Mallakastër perçegjatë rrugës nacionale Fier Gjirokastër. Vet Ballshi si qytet është relativisht i ri i ngritur rreth 35 vjet më parë si pasoj e industrimit të zonës dhe ngritjes së Uzinës së Përpunimit të naftës. I veçante është fakti që qyteti i Ballshit është i vetmi që përmbledh gjithë rrethinat në trevën e Mallakastrës. Vendodheja e tij në rreze të kodrave të cilat për shkohën nga dy lumenj Gjanica dhe Vjosa i jep zonës dhe këtij qyteti bukurin natyrore mesdhetare vreshta e ullinj. Bukuria e natyra e kësaj treve ka bërë Mbretin e Pare Bullgar të Gjej prehje në këtë vend përgjatë rrugës së tije dëshmi për këtë është vendbanimi që ai ngriti në Ballsh (Bazilika). Ky mbret u pagëzua ne këtë vend dhe prej këtij akti edhe sot Bullgaria ushtron besimin ortodoks. Edomosdoshme por edhe synim i Bashkisë se qytetit te Ballshit sebashku me pushtetin vendor rreth tij, është ngritja e infrastrukturës se nevojshme për zhvillimin e turizmit kulturor e te trazhgimis ku me e rëndësishmja do te ishte një rruge lidhëse Ballsh, Bazilike me Bylisin (Qytetërimi I vjetër Ilir) me kalanë e Nikaias nder me te vjetrat ne Shqipëria dhe padyshim kjo rruge do te zbres 2-3 km me poshtë me Parkun e Pocemit. Kështu c’do vizitor mbas një udhëtimi te këndshëm do te shuante kureshtjen e tij ne qytetet e lashtësisë dhe do te gjente qetësin e c’lodhje ne freskinë e pyllit dhe te burimit natyror te ujit te Pocemit dhe ku rrjedha e rrëmbyeshme e lumit Vjose zhurmon natyrshëm.
 
4

edits