Dallime mes rishikimeve të "Rrethi i Devollit"

104 bytes removed ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Pjesa juglindore e rrethit të Devollit, është reliev kodrinor. Pjesa veriore është e sheshtë dhe i takon fushës të Bilisht, e cila është e kufizuar në thellësi me një lartësi prej mbi 1000 m. Në lindje, është Gryka Kapshticë nëpërmjet të cilit kalon rruga drejt Florina, Greqi. Devolli ka 4 komunat dhe 47 fshatra.
 
'''==Pozita gjeografike:'''==
 
Lartësia mesatare e qarkut të devollit është 1380 m mbi nivelin e detit. Lartësia mesatare në devoll është rreth 900 m mbi nivelin e detit, rrethuar nga male dhe kodra, të mbuluar me shkurre dhe pyje, si halore. Në perëndim shtrihen lartesite e moraves me 1806 m. Në anën lindore ngrihen lartësitë Vojskovari me 1537 m,, Ruka 1234 m, Pnashovecit 1443 m. Ne pjesen perendimore shtrihen lartësitë e maleve të Goliku 1326 m, mali i Qafashtica, e 1494 m. Ne jug ndodhen lartësitë e maleve Paçrova 1148 m, Bido 1314 m, Kruki 1463 m.
 
'''===Klimë:'''===
 
Klima është e karakterit kontinental, e ngrohtë në verë dhe e ftohtë në dimër , por shumë e shëndetshme. Luhatjet e temperaturës janë të vogla . Muaji më i ftohtë është janari me temperaturë mesatare me të gjatë, 4 gradë C, ndërsa me i ngrohte është gushti me 20.6 gradë.
 
'''==Flora dhe fauna'''==
 
Flora e rrethit të devollit përfaqësohet nga pemë të tilla si ahu, lisi, pishe, etj. Fauna është e pasur me kafshë si ujku, dhelpra, dreri, derrit të egër etj
 
'''==Bukuritë natyrore'''==
 
Devolli është i rrethuar nga kodra dhe male mjaft te gjelbëra, te cilat zëne vendin kryesor ne malin piktoresk te Moraves , me pyje me burime ujore të shumta. Vende te bukura turistike janë rezervat natyrore: e Cangonjit dhe Poloska, pyll i Bradvica, Shën Kostandini etj, Këto vende janë të njohur për shumëllojshmërinë e tyre të florës dhe faunës, i cili krijon mundësi potenciale turistike për këtë zonë.
 
'''==Monumentet natyrore'''==
 
''===Gjeo-monumente''===
 
—-Shpella treni . Në “Grykën e Ujkut” (simbolit Gryka e Ujkut, Prespa vogël ). Njohur edhe si Shpella e skordileves . Ka korridoret, sallat pellgje uji, por asnjë microform. Kjo është një zgjidhje njerëzore neolitike.
—Guri i ariut . Eçmenik, Miras. Kjo është shkemb mikro-konglomerat me shpella, ku ariu kishte vendndodhjen .
 
'''===Bio-monumente'''===
 
* Pyll -ahu i Shën Kostandini.
* Pylli i Shën Thanasit, Bradivicë.
 
* Lisi-pema e Dobrogova, të Arrëz.
Pyll -ahu i Shën Kostandini.
* Pyll ahu e Bradvica.
Pylli i Shën Thanasit, Bradivicë.
* LisiBredh-pema e Dobrogova, të ArrëzVishnja.
Pyll ahu e Bradvica.
Bredh-pema e Vishnja.
**********************************************************
 
== Ndarja administrative ==