Ndryshimi mes inspektimeve të "Inteligjenca"

1.120 bytes added ,  8 vjet më parë
v (GalateaTeuta zhvendosi faqen Mençuria te Inteligjenca: Bera zhvendosje mbasi i pershtatet Perkufizimit psikologjik i permbajtjes se tekstit.)
Most generally, the capacity to deal flexibly and effectively with practical and theoretical problems. Since peoples' capacities to do this vary with the problem, it may be doubted whether there is a useful level of abstraction at which one thing, intelligence, can be thought of as equally manifested in whatever logical, theoretical, practical, mathematical, linguistic, etc. successes we achieve. Nor is there much confidence left that intelligence tests measure any such general capacity, as opposed to measuring the subject's capacity to take intelligence tests, often of very specific and culturally peculiar kinds.-->
 
== Përkufizimi i inteligjencës.==
== Përkufizimet ==
 
=== Përkufizime të tjera ===
Megjithëse cdokush duket se ka ka një ide për intelligjencën, jo të gjitha përkufizimet janë të njëjta. Disa herë perdoret një përkufizim rrethor i intelligjencës sipas së cilës inteligjenca është ajo që matet me tekstet e inteligjencës dhe testet e inteligjencës masin inteligjencën. Megjithatë ky perkufizim nuk i shpreh karakteristikat e inteligjencës.
 
''[[David Wechsler]]'', krijues i një numër të konsiderueshëm testesh per inteligjencen, e konsideron atë si një aftësi për të kuptuar botën ku jeton e për t'iu përgjigjur sfidave të saj.
Sipas ''[[Vernon]]'' më [[1979]], inteligjenca është një koncept me kufij kulturor, në kuptimin që shkathtësitë e vecanta të nevojshme për të arritur sukses ndryshojnë nga kultura në kultur.
''[[Robert Sternberg]]'' më [[1986]] sugjeroi se aftësia për të nxjerrë mësime nga pvrvoja dhe aftësia për t'iu përshtatur mjedisit janë përbërës themelor të një përkufizimi për inteligjencën. Kështu sipas këtij këndveshtimi, intelligjenca përkufizohet si aftësia për të mësuar dhe për t'u sjellë ne mënyrë adaptive.
 
== Inteligjenca shoqërore ==