Ndryshimi mes inspektimeve të "Deçani"

1 byte added ,  7 vjet më parë
v
Ndryshim i emrit shqiperi në Shqipëri
v (roboti ndryshoj: de:Deçan)
v (Ndryshim i emrit shqiperi në Shqipëri)
'''Deçani''' ([[Serbishtja|serbisht]]: ''Dečani'', [[Alfabeti cirilik|cirilik]]: Дечани) është qytezë komunë në pjesën perëndimore të [[Kosovë]]s. Kufizohet me komunën e [[Peja (komuna)|Pejës]], [[Gjakova (komuna)|Gjakovës]], dhe me [[Shqipëria|Republikën e Shqipërisë]]. Është i njohur për rrugët historike në mes Pejës dhe Gjakovës. Shikuar nga ana fetare Deçani është i njohur për [[Kisha ortodokse|Kishën Ortodokse]]. Territori i kësaj komune mbulon 180 km<sup>2</sup>, dhe ka më se 42 fshatra.
 
Deçani është vendosur përgjat rrugës kryesore Pejë-Gjakovë- prizren, dhe ka pozitë të mirë gjeografike.Nëpermjet hekurudhës në Pejë lidhet me arterien kryesore ballkanike. Rruga automobiliustike nëpër Pejë,Zhleb due Rozhajë bënë lidhjen më të shkurtër me Detin Adriatik, ndërsa nëpërmjet Gjakovës due Prizrenit lidhet me pjesët jugore të Kosovës dhe me rrugën e kombit, me ShqiperinëShqipërinë.
 
Deçani është afirmuar si qendër turistiko-rekreative. Fenomenet natyrore dhe ato të rralla antropogjene të këtij mjedisi parqesin motivet komplementare turistike të Rrafshit të Dukagjinit. Është me interes dhe atraktive lugina fluvialo g-glaciale e Lumbardhit të Deçanit, e cila prej burimit deri në vendderdhje në Drinin e Bardhë, me gjatësi 40 km, ka një pjerrtësi vertikale rreth 2 000 m. E tërë hapsira rreth Deçnit , gjegjësisht në mallet që e rrethojnë, janë me liqene akullnajore due me lugina të lumenjëve, të cilat kanë formë të grykës due janë shum tërheqëse për vizitorë.Pyjet e llojllojshme , kullotat e shumta , fauna e pasur,ajri I freskët due I pastër malor I Alpeve Shqiptare, kanë mundësuar që Deçani të afirmohet si qendër rekreativo-turistike .Valorizimi turistik i Deçanit ka fituar renomenë e vet me ndërtimin e pushimorës rrëzë malit të rrethuar me pyje të pishave due të gështenjës. Në afërsi të pushimores gjendet gryka eLumbardhit të Deçanit . në të dalë të Lumbardhit prej gruykës së vet është ndërtuar Mnastiri i Deçanit . Kisha due manastiri nuk është i njohir vetëm për arkitekturën ,lartësinë , dekorimin plastic të syilit romak në gurë me portalet rreth dritareve , por edhe pse është vendosur në një vend pitoresk.