Dallime mes rishikimeve të "Absorbimi"

7 bytes removed ,  9 vjet më parë
v
Robot: ndryshime kozmetike
v (Roboti: Standartizimi i lidhjeve nder-wiki)
v (Robot: ndryshime kozmetike)
 
== Në fizikë ==
Dobësimi i një pjesëzës të rrymës ose të energjisë së një [[elektromagneti]]. Një valë me ndikim të ndryshëm kohorë me substanca (të pa tejdukshme dhe të pakalueshme për rreze radioaktive) gjatë së cilës bëhet transformimi i tërë apo një pjese të energjisë që pranohet nga elementet përbërëse të substancë apo në forma tjera të energjisë (p.sh. nxehtësi). Pjesa e mbetur reflektohet ose depërton substancën ([[Transmisioni]]).
 
Tek absorbimi i dritës molekulat e materies së rrezatuar në një pjesë kalojnë në gjendje energjie, ku varësisht nga aftësia e materialit absorbohen vetëm disa valë të gjatësive të caktuar. [[Drita|Spektri]] i dritë që ishte e bardhë paraqet viza dhe vija të errëta.
 
Vlerësimi i spektrit absorbues bën të mundshëm nxjerrjen e konkludimeve të gjëra për materialin e rrezatuar. P.sh. mund të llogarite (diagrami i spektrit absorbuese) jonizimi i elektroneve të brendshme të atomit gjatë ndryshimeve të nxituara në spektrin e absorbimit rëntgen.
 
== Kimi ==
Në kiminë e trupave paraqet përpirjen (thithjen) e gazeve nga lëngjet a substancat e ngurta (absorbuesit) që krijojnë thartësira (lidhje kimike). Sipas ligjit të Henry-it mbi absorbimin x=A*p, është sasia e koncentruar e gazit të absorbuar në një lëngë x është proporcionale me shtypjen e gazit në fazën e gaztë. Konstantja e proporcionit A quhet koeficienti i absorbimit apo koeficienti i depërtimit/lëshimit. Në përgjithësi me rritjen e temperaturës rritet edhe sasia e absorbimit.
 
== Psikologji ==
Thithja e gazeve apo lëngjeve të dhëna nga jashtë nëpër lëkurë dhe ndierës. Po ashtu kuptohet në të njëjtin kuptim si [[Resorpcion]]. <ref name=GBH1>Der Grosse Brock Haus, Band 1 - Wiesbaden 1984 ISBN 3-7653-0363-1</ref>
 
== Burimi i të dhënave ==