Ndryshimi mes inspektimeve të "Petro Nini Luarasi"

295 bytes added ,  15 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Petro Nini Luarasi'''
'''Petro Nini Luarasi''' (1865-1911), i biri i Nin Petro Kostallarit. Veprimtar i Rilindjes Kombëtare, publicist e pedagog, Mësues e Popullit. Lindi në Luaras të Kolonjës në një familje muratori. Ishte nxënës në shkollën e Qestoratit të Koto Hoxhit. Punoi si mësues në fshatrat e Kolonjës, ku u mësonte fëmijëve fshehurazi gjuhën shqipe dhe përgatiti një grup shokësh si mësues. Më 1887 hapi në Ersekë shkollën e parë shqipe dhe pak më vonë (1892-1893) shkollat shqipe në krahinën e Kolonjës e të Vakëfeve, punoi si drejtor dhe mësues i Mësonjëtores si parë shqipe të Korçës dhe më vonë i shkollës së Negovanit (1909-1911). Në emigracion, në Amerikë (1904-1908) mori pjesë gjallërisht në lëvizjen kombëtare, ishte nismëtar i shoqërive patriotike «Mall i mëmëdheut» dhe «Pellazgu», i krijimit të komiteteve të fshehta për lirinë e Shqipërisë. Ishte delegat në Kongresin e Manastirit (1908). Për veprimtarinë patriotike, arsimore e shoqërore u përndoq nga xhonturqit dhe Patrikana e Stambollit. Vdiq i helmuar prej tyre në Ersekë, më 17.8.1911.
 
'''([[1865]] - [[17 Gusht]] [[1911]])'''
Bashkëpunoi në organet «Bashkimi i kombit»(Manastir 1909-1910), ku qe dhe redaktor, në «Drita» (Sofje, 1907-1908), në «Kombi» (Boston,1908), në «Liria» (Selanik, 1909-1910) ku botoi shkrime publicistike, pedagogjike dhe poezi. Në veprën politike "Mallkimi i shkronjave shqipe dhe çpërfolja e shqiptarit" (Manastir, 1911) mbrojti të drejtën e popullit shqiptar për kulturën e vet kombëtare. Propagandoi një nga idetë qendrore të Rilindjes: bashkimin në luftë për lirinë e Shqipërisë pavarësisht nga besimi fetar.
 
'''Petro Nini Luarasi''' (1865-1911), iI biri i Nin Petro Kostallarit. Veprimtar i Rilindjes Kombëtare, publicist e pedagog, Mësues e Popullit. Lindi në Luaras të Kolonjës në një familje muratori. Ishte nxënës në shkollën e Qestoratit të [[Koto HoxhitHoxhi]]t. Punoi si mësues në fshatrat e Kolonjës, ku u mësonte fëmijëve fshehurazi gjuhën shqipe dhe përgatiti një grup shokësh si mësues. Më 1887 hapi në [[Ersekë]] shkollën e parë shqipe dhe pak më vonë (1892-1893) shkollat shqipe në krahinën e Kolonjës e të Vakëfeve, punoi si drejtor dhe mësues i Mësonjëtores si parë shqipe të Korçës dhe më vonë i shkollës së Negovanit (1909-1911). Në emigracion, në Amerikë (1904-1908) mori pjesë gjallërisht në lëvizjen kombëtare, ishte nismëtar i shoqërive patriotike «'''Mall i mëmëdheut»''' dhe «'''Pellazgu»''', i krijimit të komiteteve të fshehta për lirinë e Shqipërisë. Ishte delegat në '''Kongresin e Manastirit''' (1908). Për veprimtarinë patriotike, arsimore e shoqërore u përndoq nga xhonturqit dhe Patrikana e Stambollit. Vdiq i helmuar prej tyre në Ersekë, më 17.8. gusht 1911.
 
Bashkëpunoi në organet «'''Bashkimi i kombit»'''(Manastir 1909-1910), ku qe dhe redaktor, në «''Drita»'' (Sofje, 1907-1908), në «'''Kombi»''' (Boston,1908), në «'''Liria»''' (Selanik, 1909-1910) ku botoi shkrime publicistike, pedagogjike dhe poezi. Në veprën politike "''Mallkimi i shkronjave shqipe dhe çpërfolja e shqiptarit"'' (Manastir, 1911) mbrojti të drejtën e popullit shqiptar për kulturën e vet kombëtare. Propagandoi një nga idetë qendrore të Rilindjes: bashkimin në luftë për lirinë e Shqipërisë pavarësisht nga besimi fetar.
::''bashkimin në luftë për lirinë e Shqipërisë pavarësisht nga besimi fetar''.
 
 
==Tituj të veprave==
* '''Drita''' ''(Sofje, [[1907]] - [[1908]] - redaktor i gazetës)''
*'''Mallkimi i shkronjave shqipe dhe çpërfolja e shqiptarit''' ''(Manastir, [[1911]] - politike)''
 
<!--kategorizim dhe nderwiki-->
 
[[Category:Letërsia]][[Category:Historia]][[Category:Biografi]]