Ndryshimi mes inspektimeve të "Albanidet"

5 bytes added ,  8 vjet më parë
v
Robot: ndryshime kozmetike
v (Robot: ndryshime kozmetike)
'''Albanidet''' përfaqësojnë strukturat gjeologjike që shtrihen në territorin e Republikës së [[Shqipërisë]]. Ato shtrihen midis [[Dinarideve]] dhe [[Helenideve]]. Albanidet janë një trevë e Brezit të Rrudhosur Alpin Mesdhetar e pasur me minerale të dobishme xeherore, jo xeherore dhe lëndë energjetike<ref name=ShGjSh>[[Shërbimi Gjeologjik Shqiptar]], [[Alfred Frashëri]] në [http://www.gsa.gov.al/botimet/buletini1-2006.pdf Buletini 1-2006]</ref>.
 
Albanidet i karakterizojnë dy treva paleogjeografike të mëdha, Albanidet e jashtme dhe Albanidet e brendshme. Albanidet e brendshme karakterizohen nga prania e brezit ofiolitik madhor. Strukturat gjeologjike të Albanideve janë asimetrike, me anim tektonik nga perëndimi, por takohen edhe struktura të shtrira e të përmbysura dhe të komplikuara me shkëputje në krahët perëndimorë<ref name=ShGjSh/>.
 
== Burimi i të dhënave ==
<references/>
 
== Shih edhe ==
* [[Shërbimi gjeologjik shqiptar]]
* [[Gjeologjia]]
 
=== Literaturë ===
<small>
* ATLASI I SHQIPËRISË (2003) - Shtëpia Botuese ALBES, Tiranë, Prishtinë, Tetovë.