Ndryshimi mes inspektimeve të "Anselmi i Aostës"

v
Robot: ndryshime kozmetike
v (Robot: ndryshime kozmetike)
Anselmi dha dy përgjigje. Së pari, ai tha se ne me budallain jemi në gjendje të formojmë një koncept të asaj që nuk është më e madhe. Ne e bëjmë këtë sa herë që krahasojmë shkallët e ndryshme të përsosmërisë së sendeve dhe lëvizim në drejtim të maksimumit të përsosmërisë, e cila nuk është më e përsosur. Së dyti, ai mendonte se referenca e Gaunilonit drejt një ishulli të përsosmërisë tregonte se ai kishte humbur pikën e argumentit. Anselmi theksonte se ne mund të kalojmë nga një ide në ekzistencën e saj të nevojshme vetëm në një rast; në rastin kur mosekzistenca e qenies nuk mund të mendohet. Një ishull nuk duhet të jetë: ai është një lloj mundësie ose kontigjenti i qenies. Kjo mund të jetë e vërtetë për çdo send të fundëm. Ekziston vetëm një diçka nga e cila rrjedh ekzistenca e çdo gjëje, por e cila nuk rrjedh nga ndonjë gjë tjetër dhe ka ekzistencën e vet të domosdoshme nga vetvetja. Ky është Zoti.
 
== Besimi dhe arsyeja ==
Sipas Sh.Anselmin, [[arsyeja]] njerzore nuk është aspak në kundërshtim me [[Feja|fenë]], përkundrazi, është një vegël kryesore për pasqyrimin teologjik. Sigurisht, kërkimi i së [[E vërteta|vërtetës]] ka si themel më parë fenë; prandaj, ai thotë: