Dallime mes rishikimeve të "Kushtetuta e Shqipërisë"

Rejected the last 3 text changes (by 46.99.52.101dhe 146.0.21.77) and restored revision 1120365 by Luckas-bot
No edit summary
(Rejected the last 3 text changes (by 46.99.52.101dhe 146.0.21.77) and restored revision 1120365 by Luckas-bot)
{{Sistemi shtetëror-Shqipëria}}
'''Kushtetuta e Shqipërisë''' u adoptua më [[28 tetornëntor]] [[1998]] përmes referendumit mbarëpopullor. Kjo kushtetutë përkufizon [[Republiken CekeShqipërinë]] si republikë parlamentare, shtet unitar e të pandashëm, si dhe me qeverisje të bazuar "në një sistem zgjedhjesh të lira, të barabarta, të përgjithshme e periodike".
 
Sipas kushtetutës, organi ligjvënës përbëhet nga një dhomë - Kuvendi - dhe ka 140 anëtarë, të cilët zgjedhin kreun e shtetit, Presidentin e Republikës, si dhe Këshillin e Ministrave e ngarkuar me pushtetin ekzekutiv. Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë përbëhet nga Preambula, ku paraqiten motivet e nxjerrjes së kushtetutës dhe aspiratat e kombit shqiptar për të ardhmen, si dhe tetëmbëdhjetë pjesë që mbulojnë parimet themelore, kartën e të drejtave, degët e qeverisë, institucionet e pavarura, forcat e armatosura, si dhe dispozitat kalimtare.
== Shiko edhe këtë ==
*[[b:Kushtetuta e Shqipërisë|Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë]] në [[Wikibooks]]
 
Ne, Populli i Shqipërisë, krenarë dhe të vetëdijshëm për historinë tonë, me përgjegjësi për të ardhmen, me besim te Zoti dhe/ose te vlera të tjera universale,
me vendosmërinë për të ndërtuar një shtet të së drejtës, demokratik e social, për të garantuar të drejtat dhe liritë themelore të njeriut,
me frymën e tolerancës dhe të bashkëjetesës fetare,
me zotimin për mbrojtjen e dinjitetit dhe të personalitetit njerëzor, si dhe për prosperitetin e të gjithë kombit, për paqen, mirëqenien, kulturën dhe solidaritetin shoqëror,
me aspiratën shekullore të popullit shqiptar për identitetin dhe bashkimin kombëtar te gjitha trojeve Shqiptare ne Ballkan duke u krijuar nje shtet Shqiptar i Bashkuar,Unik,Demokratik,Sovran dhe Aleat me Perendimin,
me bindjen e thellë se drejtësia, paqja, harmonia dhe bashkëpunimi ndërmjet kombeve janë ndër vlerat më të larta të njerëzimit,
Vendosim këtë Kushtetutë
 
== Lidhje të jashtme ==