Hape menynë kryesore

Changes

16 bytes removed ,  7 vjet më parë
v
Robot: ndryshime kozmetike
{{Infobox KS fshat| height="200"
| foto harta=[[FiguraSkeda:Brruti .jpg|300px]]
| emri=Brrut
| komuna=Dragash
 
'''Brrut''' është një vendbanim në komunën e [[Komuna e Sharrit|Sharrit]], [[Kosovë]].
 
[[Kategoria:Fshatra në Kosovë]]
 
[[sr:Брут (Призрен)]]
 
 
=== Brrut ===
==== Gjeografia ====
Rreth 30% e tokave të fshatit është punuese, 10 % djerrina dhe pjesa tjetër e mbetur djerrina dhe pyje.
 
==== Popullësia dhe vendbanimi ====
 
Brruti ka reth 1500 banor
52 % femra
48 % meshkuj
 
Shkalla e punësimit:
0.3 % femra
99.7 % meshkuj
 
Sektorët e punësimit:
30 % e popullësis aktive
15% sektori publikë
15 vjeq te femrat
 
Shkalla e migrimit 30%
 
Vendbanimi ndahet në dy pjesë: Brruti i Madh dhe Brruti i Vogël
 
Brruti ka rreth 150 shtepi + objektet shoqëruese
tre bazene të ujit dhe rrjetin
 
dy trafostacione lokale të rrymes dhe rrjetin
 
rruga lokale Bellobrad – Brrut – Zgatar (e asfaltuar)
 
 
===== Bujqësia dhe Blegëtoria =====
[[FileSkeda:Delet.jpg|250px|thumb|right|Delet e Brrutit]]
[[FileSkeda:Lopet-brrut.jpg|250px|thumb|left|Lopet e Brrutit]]
 
200 lopë
60 dele
 
sipëraqe të mëdha të tokës bujqësore (shumcia nuk punohet)
 
sipëraqe të mëdha të kullosave (shfrytëzohen)
 
Bafqet dhe arat e vogla (fasule dhe patate)
 
Brruti ka sipërfaqe të mëdha me pyje (ah, dushku, pishe, bredh etj.) Pyjet janë private(hise) dhe publike
[[FileSkeda:Pyjet.jpg|250px|thumb|right|Pyjet e Brrutit]]
 
===== Tregëtia dhe Turizmi =====
Fshati ka 6 biznese te vogla te punimit të dyerve dhe dritareve në të cilat punojnë rreth 15 veta.
 
Në fshat janë ka rreth 7 dyqane që tregtojnë gjera ushqimore si dhe 3 restorane e kafiteri
 
Fshati ka potenciale turistike si bukuritë natyrore dhe trashëgimia kulutore dhe historike, por turizmi nuk është i zhvilluar
 
Problemet janë të shumta në ekonomi , sidomos ne mungesen e perspektives në bujqësi dhe mungesën e subvencionimeve nga shteti, mungesa e perkujdesjes profesionale etj, kurse mungesa e infrastruktures dhe shakterrimi i trashëgimisë kultutore pengojnë zhvillimin e turizmit.
 
==== Arsimi dhe Shëndetësia ====
 
[[FileSkeda:Shkolla-brrut.jpg|thumb|250px|right|Shkolla e re e Brrutit]]
 
Gati 100% e banorëve kanë të perfunduar shkollimin fillor, 25-30% shkollimin e mesem dhe rreth 10 % univerzitar (nr. I vogël I femrave)
Sfida mbetet ndertimi dhe funksionalizimi i ambulates.
 
==== Rinia dhe Sporti ====
Fshati nuk ka terene sportive, shtepi të kulturës, bibliotekë, qender të komunitetit etj.
 
Sfida mbetet ndertimi i tereneve për sport, lojë dhe qendrim, ndertimi dhe funksionalizimi i qendrës kulturore të fshatit etj.
 
==== Ujësjellsi dhe kanalizimi ====
 
[[FileSkeda:Krojluzja.jpg|thumb|250px|right|Krojluzja - Burim uji i cili derdhet në basenin e Brrutit]]
 
Fshati ka tre bazene të ujit dhe rrjetin, dy nga bazenet janë në gjendje të mirë,
 
Problem mbetet sasia e ujit gjatë mujave të thatë(korrik, gusht dhe shtator) ku ka mungesë të ujit dhe redukimet janë mëdha. Bazeni fillestar dhe rrjeti janë të amortizuar.
Sfid mbetet gjetja e burimeve të ujit pasi njeri nga bazenet është I papërdorur ndonjëherë për shkak të mungesës së ujit dhe riparimi apo rindertimi I rrjetit dhe kontrolli I cilësi së ujit
 
Kanalizimi i fshatit është gati i zgjidhur në terësi.
==== Mjedisi ====
 
[[FileSkeda:Shpella-brrutit.jpg|thumb|250px|right|Shpella e brrutit]]
 
Mbeturinat grumbullohen nga kompania komunale e mbledhjes së mbeturinave
Sfidë është përfshirja e tërsishme e banoreve në rrjetin e mbeturianve dhe pastrimi i vendeve ku më heret janë hudhur mbeturinat
 
Brruti ka potenciale të shumta mjedisore. Pyjet, kullosat, lumenjtë, shpella etj. paraqesin resurse natyrore të rëndësishme
 
Probleme mjedisore janë
==== Identiteti dhe Kultura ====
 
[[FileSkeda:Xhamia-brrutit1.jpg|thumb|200px|left|Xhamia e Brrutit-Madh]] [[FileSkeda:Xhamia-Brrutit.jpg|thumb|300px|Xhamia e Brrutit-Vogël]]
 
Brruti ka disa vende arkeologjike me rëndësi për trashëgiminë kulturore ku përfshihen gërmadhat e një kështjelle dhe një kisheje ortodoxe shqiptare, varreza të vjetra, vendsupozime për vendbanime të vjetra etj.
Brruti ka garën e kuajve, muzikë tradicionale dhe valle dhe disa festa pagane Verëza më 14 Mars, ku për këtë festë ndizet një zjarr dhe gatuhet ushqimi tradicional Flija, festa e të korrurave dhe Shën Gjerjgji, Jeremia Shën Kolli, Shiribudi etj.
Përvec kësaj Brruti gjithashtu ka disa pajisje tradicionale (veku, shtiza, boshti, furka), për punimin e rrobave tradicionale edhe pse kjo nuk praktikohet më, ende ka njerëz që dijn ta bëjnë këtë gjë. Gjithashtu një banor posedon fara të një bime karakteristika e cila përdoret për të punuar rroba të ndryshme dhe për ngjyra vaji për pikturim.
Një gjë tjetër e rëndësishme është fakti që fshatarët e Brrutit sikurse edhe fshatrat përreth, i kushtojn rëndësi të madhe martesës, fejesë dhe synetisë.
 
Problem mbetët ndikimi i kulturës perendimore (veshja, muzika etj) në rininë e fshatit, mungesa e vetëdijës për trashëgimi etj.
 
[[Kategoria:Fshatra në Kosovë]]
 
[[sr:Брут (Призрен)]]