Dallime mes rishikimeve të "Pediatria"

7 bytes added ,  9 vjet më parë
v
Robot: ndryshime kozmetike
v (roboti shtoj: ky:Педиатрия)
v (Robot: ndryshime kozmetike)
Në vendet e Commonwealth, ekzistues përkatës pediatër pediatri dhe zakonisht janë të preferuar. Nuk mund të jetë një ndryshim të vogël kuptimor: në SHBA, një pediatër (spelling US) shpesh është një mjek i kujdesit primar që e specializuar në fëmijë, kurse në Commonwealth një pediatri (spellling British) në përgjithësi është një specialist mjekësor primar jo në praktikë e përgjithshme. Për hollësi të mëtejshme, shih diskutimin më të gjerë dhe kuptimet e ngushta e mjek.
 
== Historia ==
 
Në [[Europë]] në shekujt e shtatëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, një numër i fëmijë i gjetur spitale u themeluan për foundlings dhe fëmijët e varfër të tjera (zakonisht paligjshëm), spital fjalë në këtë kontekst mund të përkthehet më mirë si bujtinë. Shembuj të këtyre janë fëmijë i gjetur Spitalit të Londrës, e themeluar në 1739 nga Coram kapiteni det filantropike, Thomas (që ende mbijeton si Coram Thomas Fondacioni për Fëmijët), dhe madje edhe të vjetra bujtinë des Enfants-trouvés (1674-1838) në Paris (frëngjisht = Fondacionet bujtinë për Fëmijë, Foundlings dmth). Nuk ishte një veprim gradual të institucioneve të gjetur të ndara posaçërisht për fëmijët e sëmurë, pjesërisht për të shmangur ekspozuar ata të rriturit në spitale të rritur.
Në botën perëndimore, e parë në spital pediatrik është pranuar përgjithësisht des Enfants Hôpital Malades (frëngjisht = Spitali për Sick Children), u hap në Paris, në qershor 1802 në vendin e një jetimore mëparshme. [3] Prej fillimit të saj, kjo e famshme spital pacientët e pranuar deri në moshën pesëmbëdhjetë vjet, [1] dhe vazhdon sot e kësaj dite si ndarja pediatrik të Necker-Enfants Malades Spitali, e krijuar në 1920 nga bashkimi me Spitali i afërt fizikisht Necker, themeluar në vitin 1778 për të rriturit.
 
Gradualisht ky shembull u pasua vetëm në vendet e tjera evropiane. Charité (themeluar një spital në 1710) në Berlin themeluar një pavijon të veçantë Pediatrik në 1830, pasuar nga institucionet e ngjashme në Shën Petersburg, në 1834, dhe në Vjenë dhe Breslau (tani Wroclaw), të dyja në 1837. Anglisht-bota flet pritur deri në 1852 për spitalin pediatrik të parë të saj, Spitalin për Sick Children, Great Ormond Street, rreth pesëdhjetë vjet pas themelimit të adash saj në Paris. Në SHBA, institucionet e para të ngjashme ishin femije Spitali i Filadelfias, e cila u hap në në 1855, dhe pastaj Spitali i Bostonit për fëmijë (1869).
 
== Dallimet në mes të rriturve dhe pediatrik mjekësi ==
 
Pediatri ndryshon nga mjekësi rritur në shumë aspekte [5]. Dallimet e dukshme Madhësia e trupit paralleled nga ndryshimet maturational. Trupit të vogël të një i mitur ose neonate është në thelb e ndryshme physiologically nga ajo e një të rrituri. Defektet kongjenitale, grindje gjenetik, dhe çështjet e zhvillimit janë me interes më të madh për të pediatrit shpesh se sa ata janë të mjekëve të rritur.
Trajtimi i një fëmijë nuk është trajtuar si një i rritur miniaturë. Një ndryshim i madh në mes të fëmijëve dhe të rriturve është ilaçi që fëmijët janë të mitur dhe, në shumicën e juridiksioneve, nuk mund të marrë vendime për veten e tyre. Çështjet e kujdestarisë, intimitet, përgjegjësi ligjore dhe pëlqimin e informuar duhet gjithmonë të konsiderohet në çdo procedurë pediatrik. Në një kuptim, pediatër shpesh duhet të trajtojnë prindërit dhe nganjëherë, familja, në vend se vetëm të fëmijës. Adoleshentët janë në klasën e tyre ligjore, të drejtat që kanë të vendimeve të tyre të kujdesit shëndetësor në rrethana të caktuara vetëm ....
 
== Trajnimi i Pediatricians ==
 
Trajnimi i pediatricians ndryshon në mënyrë të konsiderueshme në të gjithë botën.
Në shumicën e juridiksioneve, hyrje-diplomave të nivelit janë të zakonshme për të gjitha degët e profesionit mjekësor, por në disa juridiksione, specializimin në pediatri mund të fillojë para përfundimit të kësaj mase. Në disa juridiksione, trajnim pediatrik është nisur menjëherë pas përfundimit të hyrjes-trajnimit nivel. Në juridiksione të tjera, mjekët i vogël mjekësore duhet generalist Ndërmarrja (unstreamed) trajnimin për një numër vitesh para fillimit pediatrik (apo ndonjë tjetër specializim). Specialiste Trajnimi është shpesh Kryesisht nën kontrollin e Pediatrik Organizations (shih më poshtë) se sa universitete, me shkallë të ndryshme të kontributit të qeverisë, në varësi të juridiksionit.
 
== Roli social i specialistëve pediatrik ==
 
Si praktikues të tjera mjekësore, pediatër tradicionalisht konsiderohen të jenë anëtarë të një profesioni mësuar, për shkak të kërkesave të trajnimit të gjerë, dhe gjithashtu për shkak të okupimit të detyrave të veçanta ligjore dhe etike.