Ndryshimi mes inspektimeve të "Deçani"

672 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Ndryshim i emrit shqiperi në Shqipëri)
Deçani është vendosur përgjat rrugës kryesore Pejë-Gjakovë- prizren, dhe ka pozitë të mirë gjeografike.Nëpermjet hekurudhës në Pejë lidhet me arterien kryesore ballkanike. Rruga automobiliustike nëpër Pejë,Zhleb due Rozhajë bënë lidhjen më të shkurtër me Detin Adriatik, ndërsa nëpërmjet Gjakovës due Prizrenit lidhet me pjesët jugore të Kosovës dhe me rrugën e kombit, me Shqipërinë.
 
Deçani është afirmuar si qendër turistiko-rekreative. Fenomenet natyrore dhe ato të rralla antropogjene të këtij mjedisi parqesin motivet komplementare turistike të Rrafshit të Dukagjinit. Është me interes dhe atraktive lugina fluvialo g-glaciale e Lumbardhit të Deçanit, e cila prej burimit deri në vendderdhje në Drinin e Bardhë, me gjatësi 40 km, ka një pjerrtësi vertikale rreth 2 000 m. E tërë hapsira rreth Deçnit , gjegjësisht në mallet që e rrethojnë, janë me liqene akullnajore due me lugina të lumenjëve, të cilat kanë formë të grykës due janë shum tërheqëse për vizitorë.Pyjet e llojllojshme , kullotat e shumta , fauna e pasur,ajri I freskët due I pastër malor I Alpeve Shqiptare, kanë mundësuar që Deçani të afirmohet si qendër rekreativo-turistike .Valorizimi turistik i Deçanit ka fituar renomenë e vet me ndërtimin e pushimorës rrëzë malit të rrethuar me pyje të pishave due të gështenjës. Në afërsi të pushimores gjendet gryka eLumbardhit të Deçanit . në të dalë të [[Lumbardhit]] prej gruykës së vet është ndërtuar MnastiriManastiri i Deçanit . Kisha due manastiri nuk është i njohir vetëm për arkitekturën, ,lartësinë , dekorimin plastic të syilit romak në gurë me portalet rreth dritareve , por edhe pse është vendosur në një vend pitoresk.
 
Në afërsi të Manastirit , në lokalitetin Lloqan,është ruajtur një shtëpi e vjetër e drurit , e cila konsiderohet se është ndërtuar 200-3000 vjet mëherëtmë herët se Manastiri i Deçanit. Atraktiviteti turistik, vendodhja përgjat rrugës së rëndësishme, trendet e zhvillimit ekonomik të Deçanit kanndikuarkan ndikuar që me rastin e reorganizimit administrative në vitin 1960 të bëhet qendër komunalee. Deri vonë Deçani kapaturka patur fizionominë e e fshatit., ndërtesa të ulëta të tipit të grumbulluar due kulla e Dukagjinit I japin disa elemente të arkitekturës rurale.
 
Ndërtimi intenziv i objekteve hoteliere,qendrës shkollore, godinave të tjera për funksionimin e dministratës due të ndërtesve për banim, kanë ndryshuar pamjeen e Deçanit. Përgjat rrugës kryesore Pejë-Gjakovë-Prizren është ndërtuar pjesa e re e Deçanit.
== Gjeografia ==
 
'''Fshatrat:''' [[Irzniq]], [[Dranoc]], [[LLoqan]], [[Voksh]], [[Pobergjë]], [[Prejlep]], [[Isniq]], [[Strellc]], [[Lëbushë]], [[Carrabreg]], [[Gllogjan]], [[Llukë e Ulët]], [[Lukë e Epërm]], [[Lumbardh]], [[Kodrali]], [[Dubovik]], [[Shaptej]], [[Gramaqel]], [[Jasiq i Ulët]], [[Rastavicë]], [[Baballoq]], [[Hulaj]], [[Maznikë]], [[Dashinoc]], [[Pozhar]], [[Ratish i Ulët]], [[Ratish i Epërm]], [[Prapaqan]], [[Dubravë]], [[Sllup]], [[Prekulluk,]].
 
== Ekonomia ==
[[Skeda:Dečani3.jpg|thumb|Kisha Visoki Deçani]]
Para masave të dhunëshme [[serb]]e të viteve [[1990]] - [[1999]], komuna e Deçanit ka pasur 4 biblioteka publike me 106.800 libra, por, gjatë [[Lufta e Kosovës|luftës]], "dora e zezë" ka zhdukur bibliotekën e [[Juniku]]t dhe ka dëmtuar bibliotekat e tjera të kësaj komune. Duke përfshirë edhe bibliotekën e zhdukur të Junikut, e cila ka pasur 26.850 libra, dhe një numër librash në bibliotekat e tjera, në komunën e Deçanit, gjithësejt janë zhdukur 90.500 libra, 90 % më shumë se sa numri i tërësishëm i librave.
 
Manastiri i Deçanit. Historianët e artit e kanë cilësuar atë si një ndërtim shumë të rëndësishëm mesjetar në këtë pjesë të Evropës. Manastiri është ndërtuar në shekullin XIII-të. Lartësia e saj është 36 metra me një gjerësi prej 24 metrash, kompanjelat e të cilit kanë një lartësi prej 29 metrash. Në tërësinë e tij janë të gërshetuara stili gotik, romak dhe ai bizantin, me një ndërthurje të stilit barok. Ky manastir numërohet si njëri ndër më të mëdhatë i kohës së mesjetës në Ballkan.
 
== Edukimi ==