Dallime mes rishikimeve të "Labova e Madhe dhe Labovitët"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
[[Skeda:Labova e Madhe dhe Labovitët.JPG|thumb|300px]]
'''Labova e Madhe dhe labovitët : gjurmime në vite'''. Libër me Autor [[Fedhon Meksi]]. Shtëpia Botuese "Migjeni", Tiranë 2010. Faqet e librit 215. ISBN 978- 99956-718- 9-1
 
Përmbajtja:
 
Në vend të Parathënies................................................Fedhon Meksi 9
 
PJESA E PARË 12
 
LABOVA DHE STUDIMET PËR KULTURËN SHPIRTËRORE DHE MATERIALE TË SAJ NË SHEKULLIN XIX
 
I. UILIAM MARTIN LIK (WILIAM MARTIN-LEAKE, 1777-1860) DHE SHQIPTARËT 12
 
• Misioni në Shqipëri (1804) 12
 
• Një natë në Labovë 14
 
• Liku në oborrin e Ali Pashës 17
 
• Liku dhe Lourensi i Arabisë 18
 
 
II. HAHN-I (JOHANNES GEORG VON HAHN, 1811-1869) LABOVA E MADHE DHE AUTOKTONIA E SHQIPËTARËVE 21
 
• Hahni si albanolog 21
 
• Jeta 22
 
• Njohja me Shqipërinë, shqiptarët dhe shqipen 23
 
• Përvetësimi i shqipes (1847-1860) 23
 
• Ekspedita shkencore nëpër Shqipëri (Korrik 1850- Nëntor 1850) 24
 
 
3) Albanesische studien-STUDIME SHQIPTARE 25
 
 
• STUDIME SHQIPTARE: Historia e shqipërimit dhe botimit 26
 
• Përkthyesi i dispencës që lindi në burg 28
 
• Studiuesit shqiptarë për STUDIME SHQIPTARE 29
 
• Vërtetimi i autoktonisë së shqiptarëve fillon nga Rrëza e Tepelenës 34
 
• Rrëza dhe Lunxhëria sipas Hahnit 35
 
 
III. APOSTOL MEKSI (1825-1879) - STUDIUESI I PARË SHQIPTAR I KULTURËS POPULLORE SHQIPTARE 38
 
 
• Doktor Meksi dhe visaret e kulturës popullore të Rrëzës - një pasuri kombëtare 39
 
• Zakonet familjare në Rrëzë të Tepelenës 41
 
• Shënime për kalendarin e Rrëzës 55
 
• Trashëgimi pagane në jetën e përditshme të Rrëzës 59
 
• Dr. Apostol Meksi nga Labova i pari folklorist shqiptar 64
 
 
PJESA E DYTË 66
 
 
LABOVA GJATË RILINDJES KOMBËTARE SHQIPTARE
 
 
I. SHTETI AUTONOM I ALI PASHË TEPELENËS OSE FILLIMI I HISTORISË MODERNE TË SHQIPËRISË 69
 
• Konsolidimi i formimit të shqiptarëve si komb 71
 
• Projektet e Ali Pashës: Nga shteti autonom tek monarkia konstitucionale shqiptare 72
 
• Afirmimi i kombit shqiptar nëpërmjet lëvrimit të gjuhës shqipe dhe përhapjes së kulturës dhe arsimit shqip 73
• Ali Pasha dhe lëvrimi i gjuhës shqipe 75
 
• Ali Pasha sfidon Pukëvilin (Pouqueville) 78
 
 
II. VANGJEL MEKSI (1770-1823) RILINDASI I PARË SHQIPTAR 85
 
 
• Jeta e doktorit… 85
 
• …dhe vepra e tij 88
 
• Vlerat e veprës 89
 
• Rilindja shqiptare fillon me Vangjel Meksin 90
 
• Rilindja Kombëtare Shqiptare dhe të pathënat: binomi Ali Pashë Tepelena - Doktor Vangjel Meksi 94
 
• Hije dhe zili ndaj Doktor Vangjel Meksit (1770-1823) 95
 
• Intriga e kolegut 95
 
• … dhe intriga e priftit 96
 
 
III. VANGJEL MEKSI DHE APOSTOL MEKSI TË MUNGUAR PËR DISA DHJETËVJEÇARË 101
 
 
• Pak histori dhe disa përfundime për Janinën e mesit të shekullit XIX 101
 
• Madhështia dhe modestia e Hahn-it ndaj Apostol Meksit 103
 
• Vetëm fakte! Vangjel Meksi dhe Apostol Meksi të munguar në historiografinë shqiptare 104
 
• Një korrigjim (FESH-2008, vëllimi 2, f. 1683) 106
 
• Studimi i kulturës popullore nis me doktor Apostol Meksin 108
 
 
IV. LABOVA E MADHE NË FAZËN E PARË TË LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE
 
 
• Sipas HISTORIA E POPULLIT SHQIPTAR 110
 
• Falë labovitëve “zbraztira” nuk ka ekzistuar kurrë 112
 
• Vangjel Zhapa në mes Bukureshtit, Athinës dhe Labovës së Madhe (1800-1865)
 
Jeta 115
 
Vangjel Zhapa në mes “atdheut”, “atdheut të veçantë” ose “vendit të takimit me Zotin” 121
 
Vangjel Zhapa në mes shqipes dhe greqishtes 124
 
• Shkolla e Labovës nuk vdes kurrë 128
 
Labovë 1860 - shkolla e parë ku mësohej shqip 128
 
Labovë 1910 - shkolla e parë shqipe në rrethin e Gjirokastrës 128
 
Labovë 1921 - kursi i përsosmërisë 132
 
 
V. LABOVA E MADHE NË FAZËN E DYTË E LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE 134
 
 
 
VI. LABOVA E MADHE FAZA E TRETË E LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE 136
 
 
• Jorgji Meksi, patriot dhe gazetar i shquar 136
 
• Doktor Dhimitër Panajot Meksi, intelektual patriot (1855-1910) 141
 
• Nane Panajot Meksi dhe shkolla shqipe në Labovë 149
 
 
VII. LABOVA E MADHE NË FAZËN E KATËRT TË LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1908- 1912) 152
 
 
• Kristo Meksi (1849-1930), firmëtar i Deklaratës së Pavarësisë të Shqipërisë 152
 
 
PJESA E TRETË 157
 
 
SHËNIME PËR BABAIN TIM DHE FISIN MEKSI 157
 
 
I. VANGJEL TH. MEKSI (1903-1983), JURIST DHE HISTORIAN PATRIOT 157
 
 
• Jeta dhe vepra 157
 
• Vlerësim dhe mirënjohje për babanë tim 162
 
• Labova në shekuj - Studim historik-juridik-shoqëror i Vangjel Meksit 163
 
• Vështrim i përgjithshëm historik i fshatit Labovë 163
 
• Gjendja ekonomike-shoqërore 180
 
• Pushteti dhe administrata 187
 
II. FISI MEKSI NGA LABOVA 189
 
• Historik i shkurtër i fisit MEKSI 191
 
• Labovitët në Tiranë 201
 
 
 
 
 
 
 
 
Anonymous user