Ndryshimi mes inspektimeve të "Kongresi i Elbasanit"

(riogranizova paragrafet per kronologji dhe rishkrova "delegatet. Artikulli eshte kopje e punes se Dr. Mustafaj, pra do shume me teper pune dhe referenca te tjera. Ju lutem rishikoni ndryshimet. Faleminderit)
 
==Premtimet boshe të xhonturqve==
Pas një viti që kishte ndodhur [[Xhonturqit|Revolucioni i XhoturqveXhonturqve]] ishte e qartë për patriotët shqiptarë që kërkesat arsimore për futjen e gjuhës shqipe në shkollat turke, formimin e fondeve për shkollat dhe mësuesit e shqipes, botimin e librave në gjuhën amtare, si dhe disa premtime të tjera politike që ishin biseduar xhonturqit nuk do realizoheshin dhe se politika e xhonturqve ndaj kulturës shqiptare ishte vetëm një demagogji. Më 25 mars 1909 patriotët shqiptarë lajmëruan nga Klubi Shqiptar i Selanikut, duke iu drejtuar të gjitha klubeve dhe shoqërive patriotike, se do të mbahej një kongres mbi shkrimin dhe shkollën shqipe. Si kohë për mbajtjen e këtij tubimi u caktua 14 maji 1909, ndërsa vendi ku do të mbahej Kongresi u caktua të jetë Elbasani.
 
==Delegatët==