Ndryshimi mes inspektimeve të "Kongresi i Elbasanit"

==Vendimet e Kongresit te Elbasnit==
Për organizimin dhe përgatitjen e Kongresit u angazhua klubi “Bashkimi e Vëllaznia” i elbasanit. Bashkë me njoftimet për mbajtjen e Kongresit ishte caktuar edhe rendi i ditës i cili i përmbante 9 pika, të cilat ishin edhe vendimet e kongresit:
*#Çelja e shkollave të reja shqipe, përcaktimi, numri dhe vendi;
*#Çelja e një shkolle normale;
*#Mënyra se si do të mbaheshin shkollat, ku dhe si të siguroheshin mjetet e nevojshme financiare *Programi dhe struktura e shkollave shqipe;
*#Buxheti i shkollave dhe zgjedhja e mësuesve;
*6. #Caktimi i një inspektori të arsimit për të gjitha shkollat shqipe:
*7. #Krijimi i një qendre për organizimin dhe kontrollin e shkollave;
*8. #Shkollat greke të ktheheshin në shkolla shqipe;
*9. #Lidhja e klubeve dhe hartimi i një programi të përbashkët.
 
==Rëndësia e Kongresit të Elbasanit==