Ndryshimi mes inspektimeve të "Kongresi i Elbasanit"

 
==Delegatët==
Organizatori kryesor i Kongresit ishte patrioti i shquar [[Lef Nosi]]. Klubet e ndryshme patriotike autorizuan delegatë që të përfaqësonin këto klube. Gjithsej kishte 35 delegatëve nga të gjitha vendet e Shqipërisë, të përfshirë në 288 klube dhee ngashoqata, dy shkollatshpërndara misionare 28 veproninqendra Shqipëribanuara. Në vecanti, klubi Bashkimi, del i Shkupitpërfaqësuar autorizoinë 16 qendra të banuara, kurse klubi Vllazënia ka 3 degë, kurse 6 klubet tjerë kanë nga një qendër secili. Misioni Amerikan në Tiranë dhe Korcë i perkitnin klubeve Bashkimi dhe Dituria, respektivisht. Një delegat mund të perfaqësonte disa klube, dhe, si i tillë kishte më shumë peshë. Për shembull, [[Midhat Frashëri]]n përfaqësonte 6 klube, dhe ishte delegati me peshën më të madhe, ndërsa Osman Joraja përfaqësonte 4 klube. Klubi i Manastirit u përfaqësua nga [[Gjergj Qiriazi]]n dhe zonjënmotra e tij, [[Sevasti Qiriazi-Dako|Sevasti Qiriazi]], nga Ohri u delegua Hamdi dhe Abdullah beu, ndërsa nga Struga Abdullah Rushit Ahmeti. Në Kongres nuk morën pjesë delegatë nga Shkodra, por ata e kishin njoftuar organizatorin se do t’i pranojë të gjitha vendimet e këtij kongresi. Kongresi përfshiu atdhetarë dhe mësues nga më të njohurit e lëvizjes kombëtare, si dom [[Nikoll Kaçorri]], [[Jahja Ballhysa]], [[Dervish bej Biçaku]], [[Gligor Cilka]], [[Simon Shuteriqi]], [[Josif Haxhi Mima]], [[Qemal Karahasani]], [[Orhan Pojani]], [[Ahmet Dakli]], [[Refik Toptani]], [[Hafiz Ibrahim Dalliu]], [[Thoma Papapano]], [[Dhimitar Buda]], [[Emin Haxhiademi]], [[Abdullah Koprënaçka]], [[Kristo Dako]], [[Qamil Haxhifeza]], [[Mihal Sava]], [[Andrea Konomi]], [[Selaman Blloshmi]], [[Idhomenë Kosturi]], [[Kahreman Vrioni]] etj.<ref name="Lloshi">{{harvnb|Lloshi|2003|p=65}}.</ref>
 
==Atmosfera para Kongresit==