Dallime mes rishikimeve të "Agjencia e Sigurisë Kombëtare"

v
Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
[[Skeda:National_Security_Agency_seal.png|parapamje|Vula e ASKA-s.]]
[[Skeda:National Security Agency headquarters, Fort Meade, Maryland.jpg|parapamje|300px|Qendra kryesore e ASKA-s në Fort Meade, [[Maryland]]]]
'''Agjencia e Sigurimit Kombëtar Amerikan''', shkurt '''ASKA''' dhe [[Gjuha angleze|anglisht]] '''NSA''' - '''National Security Agency''' (shqiptimi En Es Ej)/'''Central Security Service''' ('''NSA/CSS''') (Shërbimi Qendror i Sigurimit) besohet të jetë [[agjencia]] më e madhe e [[zbulimi]]t e qeverisë së [[SHBAShtetet e Bashkuara të Amerikës|Shteteve të Bashkuara Amerikane]]. ASKA është përgjegjëse për mbledhjen dhe rishqyrtimin e komunikimeve të huaja dhe për sigurinë e komunikimeve të qeverisë së SH.B.A kundër agjencive të njëjta kudo në botë. ASKA u themelua nga një urdhër presidencial ekzekutiv, dhe punon ngushtë me [[Ministria Amerikane e Mbrojtjes|Ministrinë Amerikane të Mbrojtjes]] (Department of Defense) dhe është drejtuar gjithmonë nga një flamur me tre yje ose një oficer gjeneral. ASKA është një çelës kryesor i Bashkësisë së Zbulimit të SH.B.A-së dhe kryesohet nga Drejtori i Zbulimit Kombëtar.
 
Detyra e ASKA-s është të përgjojë [[transmetimi]]n [[radio]]r, si nga organizata dhe persona të ndryshëm, [[interneti]]n, dhe forma të tjera [[përçimi]] e [[komunikimi]], veçanërisht komunikacione të besueshme.
 
Misioni i komunikimit të sigurt i ASKA-s përfshin komunikime të besueshme ose të fshehta ushtarake, diplomatike, dhe të gjitha komunikimet e tjera të ndjeshme qeveritare. Megjithëse përshkruhet si një nga punëdhënëset e vetme më të mëdha në botë të matematikanëve doktorë të filozofisë dhe zotëruesja e vetme e grupit më të madh të [[Superkompjuteri|superkompjuterave]], dhe duke pasur një fond shumë më të madh se atë të [[AgjenciaCentral QendroreIntelligence e Zbulimit AmerikanAgency|AQZ]]-së, ka qenë deri në vitet e fundit shumë pak e njohur. Për shumë vjet të jetës së saj nuk ka qenë madje e njohur nga qeveria e SH.B.A. Shpesh thuhet, gjysmë me tallje se fjalëshkurtimi "NSA" në anglisht do të thoshte "No such Agency" ("S´ka Agjenci të Tillë") ose "Never Say Anything" ("Mos Trego Kurrë Ndonjë gjë").
 
Për shkak të detyrës së saj [[Përgjimi|përgjuese]] , '''ASKA/[[Shërbimi i Sigurimit Qendror Amerikan|SHSQ]]''' është e lidhur ngushtë me kërkimet [[Kriptoanaliza|kriptoanalitike]], dhe punon si pasuese e agjencive të mëparshme që njihen për zbulimin e shumë [[Kodi|kodeve]] në [[Lufta e Dytë Botërore|Luftën e Dytë Botërore]] dhe [[Deshifrimi|deshifrimeve]] (si p.sh. [[Purple Code]], [[Venona]], dhe [[JN-25]]).
 
Qendra Kryesore e ASKA-s është në [[Fort George G. Meade]], [[Maryland]] ([[Maryland|Merilend]]), gati 16 km. në verilindje të Washington, DC. ASKA e ka daljen në [[Baltimore-Washington Parkway]] (Beltimore-Uashington Parkuej) me tabelë "NSA Employees Only" ("Vetëm Për të Punësuarit") dhe ruhet zakonisht nga dy automjete të policisë së Shtetit Merilend. Shkalla e veprimtarisë në ASKA është e vështirë të përcaktohet nga të dhëna të paklasifikuara, por një gjë dihet mbi përdorimin e [[elektriciteti]]t nga Qendra Kryesore e ASKA-s. Buxheti për elektricitetin i ASKA-s i tejkalon 21 milion dollarët në vit, duke e bërë atë përvetësuesin e dytë më të madh në Merilend. Fotografi të ndryshme kanë treguar se aty janë 18.000 vende parkimi, megjithëse shumë hamendësime e kanë vlerësuar fuqinë e plotë punëtore të ASKA-s rreth dyfishin e numrit të punëtoreve të ASKA-s, që janë të shpërndarë në të gjithë botën.
 
Puna e komunikimit të sigurt qeveritar e ka futur ASKA-n në fusha të shumta [[Teknologjia|teknologjike]] duke përfshirë skicimin e posaçëm komunikativ [[hardueri]]k dhe [[softuerisoftware|softuerik]]k, prodhimin e përkushtuar të [[Gjysmëpërcjellësi|gjysmëpërcjellësve]] (aty ndodhet një fabrikë e prodhimit të [[Çipi|çipave]] në [[Ft.Meade]]), dhe kërkimin e përparuar [[kriptografia|kriptografik]]. Agjencia bën [[kontrata]] me sektorë privatë në fushat e kërkimit dhe pajimit.
 
== Historia e agjencisë ==
==Shiko edhe==
* [[DIA]]
* [[Central Intelligence Agency|CIA]]
* [[Fletat e Stileve të Shkallëzuar|CSS]]
* [[Zyra Federative e Hetimit Amerikan|FBI]]
* [[NRO]]
* [[Kriptografia]]