Dallime mes rishikimeve të "Alfabeti Fonetik Ndërkombëtar"

v
Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
[[Skeda:Ipa-chart-all-1000px.png|right|border|450px|IPA-Tabel (anglisht)]]
 
'''[[Alfabeti]] [[Fonetika|Fonetik]] Ndërkombëtar''' apo '''Alfabeti Fonetik Internacional''' ([[Lista e shkurtesave|shk.]]: ''IPA'' / shk. [[Shqipgjuha shqipe|sq]]: ''AFI'' / ''AFN'') është një [[alfabeti fonetik|alfabet fonetik]], një marrëveshje ndëkombëtare për mbledhjen e shenjave [[fonetikfonetika|fonetike]]e. Me ndihmën e tij mund të përshkruhen saktë tingujt e të gjitha gjuhëve njerëzore. Parimi mbi të cilin mbështetet IPA është paraqitja me një simbol të veçantë e një foneme ose varianti fonematik. Pra, çdo tingull njerëzor paraqitet me një simbol të veçantë grafik.
 
Tabela e shenjave të IPA përdor pjesërisht shkronja të modifikuara dhe të plotësuara të [[Alfabeti latin|alfabetit latin]] dhe [[Alfabeti grek|alfabetit grek]]. Këto shkronja speciale janë marrë te Unicode në zonën U+0250 deri U+02AF.
Alfabeti i shqipes së sotme, me simbolet e tij fonetike, është i bazuar në alfabetin latin. Drejtshkrimi i gjuhës shqipe është fonetik, d.m.th. në përgjithësi një shkronje i korrespondon një fonemë, ose më thjesht, fjalët lexohen ashtu siç shkruhen. Alfabeti i gjuhës shqipe është shumë afër ''IPA'' (AFN). Bëjnë përjashtim dyshkronjëshat, për të cilat IPA përdor shenja të veçanta. Me të hyrë një fjalë e huaj në shqipe, fonemat e huaja i përshtaten sistemit fonetik të shqipes. <ref name=shekulli>Altin Topi: Tollovitje të panevojshme [http://www.shekulli.com.al/news/44/ARTICLE/12010/2007-06-26.html Në amzën: shekulli.com.al].</ref>
 
Transkriptimi fonetik i [[alfabeti]]t të [[Gjuhagjuha Shqipeshqipe|gjuhës shqipe]] me anë të '''Alfabetit Fonetik Ndërkombëtar'''
 
{| {{Prettytable}}