Dallime mes rishikimeve të "Gjuha (komunikim)"

ska përmbledhje të redaktimeve
== Struktura e gjuhës ==
 
'''Gramatika'''. SHumëShumë fjalë mund të gjenden në një fjalor të tipit të madh, por asnjëri nuk do të përpiqej të botonte një listë të të gjithë fjalive të një gjuhe. Ne arrijmë të kuptojmë një fjali megjithëse nuk e kemi dëgjuar asnjerë më parë. Një gjë e tillë arrihet në sajë të njohjes se rregullave të një gjuhe. Ky sistem rregullash i quajtur <u>gramatikë</u> mund të përdoret mund të përdoret pafundimisht për të krijuar dhe kuptuar fjalitë e pafundme. Cdo njohës i zakonshëm i një gjuhe e njeh gramtikën e saj. Termi gramatikë përfshin rregullat për tingujt (fonemat), për strukturën (sintaksën) dhe për kuptimet (semantika) e një gjuhe.
 
'''Elementet themelore të gjuhës.''' Gjuha përbhet nga tinguj kryesorë të të folurit që quhen fonema. Tingulli '''n''' është i ngjashëm në fjalët nënë, nëntor dhe natë dhe kështu përfaqëson një fonemë. Disa gjuhë kanë vetëm 15 fonema, ndërsa disa të tjera kanë deri në 85 fonema. <ref>Bourne, L., Dominowski, R., Loftus, E., & Healy, A. (1986). ''Cognitive processes''. Englewood Cliffs, Nj: Prentice-Hall. </ref> Gjuhë të ndryshme kanë fonema të ndryshme dhe është shumë e vështirë të mësosh një gjuhë të huaj, e cila përmban fonema që nuk gjenden në gjuhën amtare. Bashkimi i fonemave formon <u>morfemat</u>, njësitë më të vogla me kuptim, të një gjuhe. Shumë morfema janë fjalë si p.sh., ''ha'', ''pres'', ''qep''. Morfema të tjera janë parashtesa ose prapashtesa të cilat duhet të bashkohen me morfema të tjera për të formuar fjalë me kuptim. 40 fonemat e gjuhës angleze mund të bashkohen për të krijuar 100.000 morfema, t"La Mer (De)" (Smith) cilat mund të bashkohen për të krijuar mbi 500.000 fjalë të gjuhës angleze.
Anonymous user