Dallime mes rishikimeve të "Shiu"

380 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (r2.7.2) (roboti shtoj: vep:Vihm)
[[Skeda:22 Regen ubt.jpeg|thumb|350px220px|Reshje shiu]]
'''Shiu''' është forma më e zakonshme e [[Reshja|reshjeshreshjeve]] që krijohet kurnga pikatbashkimi ei pikave të imta të [[uji]]t bashkohen në njëme madhësi nga 0,5 mm deri 6-7 mm, dhetë cilat për shkak të [[Rëndesa|forcës së rëndesës]] bien prejnga [[Reja|reveretë]] në [[Qielli|qiell]] përposhtë drejt [[Toka|tokëtokës]]. Forma të tjera të shiut janë: [[dëbora]], [[lloha]], [[breshëri]] dhe [[vesa]]. Sasia e shiut të rënë matet në [[Milimetri|milimetra (mm)]]. 1 mm reshje nënkupton 1 [[Litri|litër]] për [[Metri|metër]] katror. Jo i gjithë shiu bie në tokë, pasi një pjesë e tij [[Avulli|avullon]] kurgjatë bierënies për shkak të [[ajri]]t të thatë. Kur shiu nuk arrin të bjerë në tokë ai quhet [[virga]], një dukuri që ndeshet shpesh në rajonet e nxehta dhe të thata të [[Shkretëtira|shkretëtirave]].
 
[[Skeda:Rain-on-Thassos.jpg|thumb|220px|Shtrëngatë shiu mbi çatinë e shtëpisë]]
Reshjet klasifikohen
 
1. Sipas intensitetit
==Klasifikimi i reshjeve==
a.Pika shiu kur bien me pak se 1mm ne ore.
Klasifikimi i rreshjeve të shiut bëhet:<br />
b.Shi i dobet 1-2mm ne ore
 
c.Shi mesatar 2-6mm ne ore
1.) Sipassipas intensitetit<br />
d.Shi i forte me shume se 6 mm ne ore.
a.*Pika shiu kur bien me pak se 1mm1 nemm orenë orë.
e.Shtrengata me shume se 10mm ne ore
f. *Shi i rrembyer me shume sedobët 30mm1-2mm ne oreorë
c.*Shi mesatar 2-6mm ne oreorë
2.Sipas natyres se renies
d.*Shi i fortefortë me shumeshumë se 6 mm ne oreorë.
a.Shi i bute quhet kur perbehet nga pika uji te imeta me diameter 0.5mm. Keto lloj reshjesh vijne nga rete shtresore jo grummbullore. Nuk eshte i rrembyeshem per nje ore mund te bien 0.5mm
e.*Shtrengata me shumeshumë se 10mm10 nemm orenë orë
b.Shi i zakonshem quhet ai qe nuk perbehet nga pika te imeta me diameter me te madh se 0.5mm matet me sasine e pergjithshme te rene zgjatur ne kohe. Ky lloj shiu vjen nga re te uleta ose te mesme grumbullore. Hapesire jo e kufizuar. Qielli ka ngjyre gri me shume ne te murrme. Nuk ka te cara ne qiell. Ky shi nuk kthehet ne shtrengate.
*Shi i rrëmbyer më shumë se 30 mm në orë
c.Shi rrebesh do te quhet i rrembyeshem zgjat shume pak ne kohe vjen nga re grumbullore te shiut. Gjithmone kemi intensitet variabel ze nje hapesire te vogel shpesh e quajme shi me diell mund te kthehet ne nje shtrengate te zokonshme kur kemi rryma tropikale.
 
3.Sipas kohezgjatjes
2.) sipas natyrës së rënies<br />
a.ne forme vese.
a.*'''Shi i butebutë''' quhet kur perbehetpërbëhet nga pika uji te imetaimëta me diameter 0.5mm5 mm. KetoKëto lloj reshjesh vijnevijnë nga rete[[Reja|retë]] shtresore jo grummbullore. Nuk eshteështë i rrembyeshemrrëmbyeshëm perpër njenjë oreorë mund te bien 0.5mm5 mm
b.i vazhdueshem.
b.*'''Shi i zakonshemzakonshëm''' quhet ai qe nuk perbehetpërbehet nga pika te imetaimta me diameterdiametër me te madh se 0.5mm5 matetmm. Matet me sasinesasinë e pergjithshmepërgjithshme te renerënë zgjatur nenjësinë kohee kohës. Ky lloj shiu vjen nga re te uletaulëta ose te mesme grumbullore. HapesireHapësire jo e kufizuar. Qielli ka ngjyrengjyrë gri me shume ne te murrme. Nuk ka te caraçara ne qiell. Ky shi nuk kthehet ne shtrengate[[Shtrëngata|shtrengatë]].
c.ne forme shtrengate.
c.*'''Shi rrebesh do te''' quhet i rrembyeshemrrëmbyeshem dhe zgjat shume pak ne kohekohë, vjen nga re grumbullore te shiut. GjithmoneGjithmonë kemi intensitet variabelvariabël, ze njenjë hapesirehapësire te vogelvogël, shpesh e quajmequajmë shi me diell. Ai mund te kthehet ne njeshtrengatë shtrengate te zokonshmezakonshme kur kemi rryma tropikale.
 
3.) sipas kohëzgjatjes<br />
a.ne*në formeformë vese.
*i vazhdueshëm.
c.ne*në formeformë shtrengate.
 
== Rëndësia e shiut në natyrë ==