Ndryshimi mes inspektimeve të "Evropa Qendrore"

ska përmbledhje të redaktimeve
== Pozita gjeografike ==
[[Skeda:Time zones of Europe.svg|parapamje|djathtas|300px| Zonat kohore në Evropë]]
Ka pozitë shumë të mirë gjeografike sepse është urë lidhëse mes Evropës perëndimorePerëndimore, jugoreEvropes Jugore dhe asajEvropes lindoreLindore.
 
'''Evropa e QendroreQëndrore''' nuk ka kufij të qartë me regjionet tjera, pos me [[Evropa Jugore|Evropën Jugore]]. Ajo është udhëkryq i komunikacionit evropian. Ky regjion shtrihet prej [[Deti i Veriut|Detit të Veriut]] e [[Deti Baltik|Baltik]] e deri në [[Det i Zi|Detin e Zi]], prej Ultësirës Gjermano-Polake e deri në Ultësirën e Panonisë e të Vllahisë. Edhe pse në veri dhe në lindje ka dalje në dete, ky regjion më tepër ka karakter kontinental.
 
Evropa e Mesme përfshinë 10 % të sipërfaqes së [[Evropa|Evropës]] dhe 23,1 % të popullsisë.
== [[Relievi]] ==
[[Skeda:Carpathian Basin-Pannonian Basin.jpg|parapamje|djathtas|300px| Fusha e Panonisë]]
Në relievin e Evropës së Mesme dominojnë tri njësi të mëdha regjionale : ''ultësiraUltësira në veri'', ''maletMalet mesatare'' në mes dhe ''maletMalet e larta'' në jug.
* UltësiarUltësira Veriore është pjesë përbërëse e fushës së madhe evropiane, e cila shtrihet prej maleve Urale në lindje, deri në brigjet e [[Dei i Veriut|Detit të Veriut]] në perëndim. Në kuadër të këtij regjioni hynë usha Gjermano-Polake e cila përfshinë territorin prej lumit Rajna në perëndim deri te lumi Vistulla në lindje, nga jugu e mbyllin Malet Mesatare, e në veri shtrihen deri në brigjet e [[Deti Baltik|Detit Baltik]] dhe të [[Deti i Veriut|Detit të Veriut]].
 
* Malet Mesatare shtrihen në mes Fushës Gjermano-Polake në veri dhe barrierës malore të [[Alpet|Alpeve]] dhe [[Malet Karpate|Karpateve]] në jug. Malet mesatare karakterizohen me lartësi mesatare, me majat e sheshura ose në formë kubeje dhe shpatet me pjerrtësi të butë në të cilat vërehet procesi i erodimit intensiv.
Anonymous user