Hape menynë kryesore

Changes

41 bytes added ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:Tirana with Dajti 2009.jpg|thumb|290px|[[Tirana|Qyteti i Tiranës]] dhe [[Mali i Dajtit|Dajti]]]]
'''Qyteti''' është një qendër e madhe banimi, ku zhvillojnë veprimtarinë e tyre një varg [[Institucione politike|institucionesh politike]], shoqërore, administrative, kulturore dhe ndërmarrjesh industriale dhe tregtare.
 
== Historia e ndërtimit të qyteteve ==
Origjina e banimit daton qysh nga kohërat e lashta kur njerëzit tentonin të ndërtonin vendbanimet e tyre me kushte sa më të mira e të sigurta, në mënyrë që të mbroheshin nga egërsirat dhe nga [[kushtet atmosferike]].
 
Me kalimin e kohës mënyra e banimit ka pësuar evolucion dhe ka ndryshuar edhe të menduarit rreth banimit, njeriu i sotëm i cili të banuarit e kupton si vendi ku ai jeton i cili vend duhet të plotësoj: përveç mbrojtjes nga kushtet atmosferike edhe shumë nevoja tjera të cilat janë të nevojshme për jetesë (kushtet e një jetese të mirë, të shëndoshë, humane, pastaj kulturore, estetike, etike etj.), të ketë luksin e duhur të jetesës, të mundësoj zhvillimin e jetës normale etj., Për dallim nga ai i kohërave të lashta i cili të banuarit e kuptonte si mbrojtje nga egërsirat dhe nga disa rreziqe tjera [[Natyra|natyrore]].
 
== Qytet në Shqipëri ==