Hape menynë kryesore

Changes

No change in size, 6 vjet më parë
 
== Qyteti i madh ==
Sipas [[INSTAT|institutit ndërkombëtar të statistikave]] në vitin 1887, është vendosur që për qytet të madh të merren qytetet me mbi 100 000 banorë. Në EvropënEuropën paraindustriale me disa përjashtime nu kishte qytete të mëdha. Zakonisht qytetet kishin numër shumë më të vogël. Në mesjetë mjaftonte që vendbanimi që kishte 20 000 banorë e të thirrej qytet i madh. Mirëpo kjo ndryshojë dhe në shekullin XIX në kufiri ndarës në mes qytetit dhe qytetit të madhë ishte 50 000 banorë.
 
Nga pikëpamja gjeografike, qyteti i madh përkufizohet si një vendbanim që zgjerohet dhe është i përthekuar në vete por që në këtë përthekim ka hapsirë për të shtrirë ndikimin në qytetet e mesme dhe të vogla që shtrihen për qarkë ati venbanimi. Tipar veçues është ndërtimi i qytetit me të ashtu quajtur City (qendra tregtare, bankare dhe financiare), me anën e [[Vendbanimi|vendbanimit]] dhe anën e [[Industria|industrisë]].
Kështu banimi ka evoluuar komfor disa faktorëve si: [[Zhvillimi ekonomik|zhvillimit të ekonomik]], zhvillimit të [[Teknologjia|teknologjisë]] dinamizmit të jetës etj.,
Pra Banimibanimi, si shfrytëzuesi më i madh i hapësirës, është aktiviteti më themelor i vendbanimeve që ndikon në rrjedhën e zhvillimit të gjithëmbarshëm të [[Shoqëria|shoqërisë]], dhe njëherazi është komponentë e rëndësishme e zhvillimit ekonomiko- social, gjegjësisht të standardit jetësor të qytetarëve në përgjithësi.
Banimi është standard kyç në mbarëvajtjen dhe stabilitetin shoqëror, e kjo sidomos kur kemi të bëjmë me banimin në [[qendrat urbane]]. Nga kjo rrjedh se, banimi bashkëkohor është shumë më kompleks se sa i mëhershmi dhe se ai duhet të jetë sa më përmbajtjesor. Ai sot para së gjithash duhet t'i plotësojë kushtet e një jetese të mirë, të shëndoshë, humane, pastaj kulturore, estetike, [[Etika|etike]] etj. dhe atë jo vetëm në kuadër të njësisë së banimit (banesës), por edhe jashtë saj, duke i kompletuar të gjitha Term që përdoret në shoqëri dhe në disa shkenca për caktimin shkallës së zhvillimit të një vendbanimi.
 
== Referencat ==