Ndryshimi mes inspektimeve të "Dita e Verës"

631 bytes added ,  7 vjet më parë
 
=== Skrapar dhe Lushnjë ===
"Verore" quhet peri që lidhet në kyçin e dorës dhe zgjidhet kur të shikohet dallëndyshja e parë. Veroret behenbëhen me pe nengjyrë ngjyre te bardhebardhë dhe te kuqe . KetoKëto dy ngjyra simbolizojnesimbolizojnë pastertinepastërtinë e shpirtit dhe shendetin shëndetin. KjoPasi praktikohetzgjidhet mendohet Skraparnjë dëshirë dhe ne Lushnje .Pasi zgjidhetpas peri hidhet në një ferrë ose trendafiltrëndafil, .apo Sivendoset ja bëjnë ata që nuk shohin dallandyshe ? Një skraparlidegën e dinjë !peme Ndërkohëme vezëtshpresën e ngjyrosuranjë thyhendallëndyshe nëpër koka.vijë ta Lushnjëmarrë bashkëpër me vezët zihet edhendërtuar misrifolenë e gruri, se sa misër zihet e dinë gratë lushnjare që duhet tu japin fëmijëve që vijnë duke këndursaj dhe dukë përplasur dy gurë më njëritjetrin. Ata kërkojnë misër ose vezëkështuziera.realizoj Megjith ate ne lushnje ditadëshirën e veresmenduar. nukKjo festohetpraktikohet gjithmon ne[[Skrapar]] 14dhe mars,ne fakt per ortodoksit festohet ne 1 mars ,ne 14 e festojne myslimanet[[Lushnje]].
 
Në këtë ditë fëmijët në [[Skrapar]] shkojnë derë më derë duke kënduar këngën e ditës së verës, ndërsa ju jepen si dhurata vezë të ngjyrosura te cilat i thyejne nëpër koka. Gatimi tipik i Skraparit për këtë festë, përvec ballokumeve është edhe anak (lakrorë) me hithra. Ashtu si edhe ne Tropojë dëllinjave u vihet flaka në mbrëmje, për të bërë sa më shumë tym dhe me tymin t'i jepet lamtumira të vjetrës dhe të këqijave, ndërsa fëmijët këndojnë dhe hedhin valle rreth zjarrit.
 
Në [[Lushnje]] bashkë me vezët zihet edhe misri e gruri, se sa misër zihet e dinë gratë lushnjare që duhet tu japin fëmijëve që vijnë duke këndur dhe dukë përplasur dy gurë më njëritjetrin. Ata kërkojnë misër ose vezë të ziera. Megjith ate ne lushnje dita e veres nuk festohet gjithmon ne 14 mars,ne fakt per ortodoksit festohet ne 1 mars ,ne 14 e festojne myslimanet.
 
=== Pogradec ===
Anonymous user