Ndryshimi mes inspektimeve të "Balli Kombëtar"

106 bytes added ,  8 vjet më parë
→‎Krijimi i Ballit Kombëtar: rishkrova paragrafin e qeverise dhe njohjes nga Gjermania: Tani Shqiperia eshte e pavarur nga SHBA, po ka trupa NATO, c'do themi qe na ka pushtuar Obama?
(→‎Krijimi i Ballit Kombëtar: rishkrova paragrafin e qeverise dhe njohjes nga Gjermania: Tani Shqiperia eshte e pavarur nga SHBA, po ka trupa NATO, c'do themi qe na ka pushtuar Obama?)
Safet Butka, një nacionalist i Ballit nga zona e Korcës, kishte tentuar (dhe arritur) të bashkëpunonte me Partinë Komuniste edhe përpara Marrëveshjes së Mukjes. Në Shkurt 1943 ai organizoi një takim me përfaqësuesit komunistë dhe arriti një marrëveshje me ta në March 1943. Ai qe një nga iniciatorët e Marrëveshjes së Mukjes në Gusht 1943.<ref name="Dezhgiu">Prof. Dezhgiu M., ''Safet Butka, Luftëtar për mbrojtjen e idealit kombëtar'', 28 maj 2008.</ref> Pas braktisjes së Marrëveshjes së Mukjes nga Partia Komuniste Butka pati frikë se në Shqipëri do ndodhte Luftë Civile dhe deklaroi se, nëse ajo do ndodhte, ai do vriste veten.<ref name="Dezhgiu"/> Kur po kthehej në shtëpi ai dëgjoi për një nga konfliktet e para të armatosura ndërmjet partizanëve shqiptarë dhe luftëtarëve të Ballit Kombëtar. Sapo dëgjoi ato lajme, ai vrau veten më 19 Shtator 1943 në fshatin [[Melçan]] ashtu si kishte deklaruar.<ref name="Dezhgiu"/> Në jug të Shqipërisë rivaliteti ndërmjet komunistëve u ndez akoma më shumë në vjeshtën e vitit 1943. Komunistët, duke pasur frikë që britanikët mund të ndihmonin Ballin dhanë urdhër për eliminimin e ballistëve kudo që ndodheshin.<ref name="Frances Trix">{{cite book|title=The Sufi journey of Baba Rexheb|author=Frances Trix|url= http://books.google.com.au/books?id=zyF_-9TtoUsC&pg=PA72&dq=Balli+Kombetar&hl=en&ei=exM4TpqaOa7NmAWI2f2jAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CDQQ6AEwAg#v=onepage&q=Balli%20Kombetar&f=false|accessdate=3 August 2011}}</ref> Këto faktorë kontribuan në një urrejtje të ballistëve kundër komunistëve.
 
Në vjeshtën e vitit 1943, Italia Fashiste kapitulloi. Vendin e saj e zunë trupat e Gjermanisë Fashiste që nisën të përndiqnin ushtarakët italianë dhe prej provokimeve komuniste edhe çetat e brigadave partizane.<ref name="Benanti" /> Me rëndësi për qeverinë e përkohshme të [[Ibrahim bej Biçakçiu]]t ishte mbledhja e Asamblesë Kombëtare në mënyrë që të formohej qeveria mbi bazën e kushtetutës së vjetër të Zogut. Asambleja u mblodh në tetor në Pallatin Mbretëror. [[Hermann Neubacher]], shefi i zyrës së Ministrisë së Jashtme naziste për Ballkanin, informoi qeverinë e përkohshme për njohjen që Gjermania i bëri pavarësisë së Shqipërisë duke i dorëzuar letrën përkatëse Kryetarit të Komitetit Kombëtar, Ibrahim Bej Biçakut. Me vendimin e Kuvendit Kombëtar përu formua formuarKëshilli Këshillin ei Regjencës, përi cili dozënëzinte vendit e mbretit, në mënyrënnjë eformë mbasshteti të parashikuar nga vendimet e [[Kongresi i Lushnjës|Kongresit të Lushnjës]],. [[MehdiNga bejana Frashëri]]t qëtjetër sipas Neubacher-it ishtenjohja themeluesie iasnjanësisë njëdhe kategoriee sovranitetit rerelativ ligjinShqipërisë ndërkombëtar.nga DukeGjermania, kërkuardhe njohjenpërmbushja asnjanësinëe dhenevojave sovranitetin relativushtarakeShqipërisë,Gjermanisë dukepër qenëpraninë vetëme njëtrupave nevojë ushtarakesaj e GjermanisëShqipëri praniapërbënte enjë trupavetipologji njohjejesajre në ligjin ndërkombëtar.<ref>{{de}} Neubacher H., Sonderauftrag Südost 1940-45: Bericht eines fliegenden Diplomaten (Göttingen 1956), f.105-121.</ref>
 
Qeveria e formuar në bashkëpunim me gjermanët shkatërruan në dy brigada komuniste<ref name="Benanti"/> në jugperëndim të Tiranës prej 2,000 vetash,<ref name="Owen Pearson"/> në këtë bashkëveprim ndihmuan dhe trupa të Ballit Kombëtar.
784

edits