Dallime mes rishikimeve të "Angjelina Araniti"

351 bytes removed ,  8 vjet më parë
Angjelina Arianit Komneni u lind në [[Berat]], në kohën kur shumica e shqiptarëve ishin të [[Kisha ortodokse|krishterë ortodoksë]]<ref>[http://www.roca.org/OA/34/34k.htm Lives of the Serbian Saints, by Voyeslav Yanich]</ref> dhe ishte bija e gjashtë e fisnikut [[Gjergj Arianit Komneni]].<ref>{{cite web|url=http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1515.html|title=1515 | John Musachi: Brief Chronicle on the Descendants of our Musachi Dynasty|last=Musachi|first=John|year=1515|accessdate=3 October 2010}}</ref> Angjelina ishte e motra e [[Donika Kastrioti]]t, e cila ishte gruaja e [[Gjergj Kastrioti Skënderbeu]]t.<ref name=Elsie>{{cite book|last=Elsie|first=Robert|title=A dictionary of Albanian religion, mythology and folk culture|url=http://books.google.com/books?id=aAtQZ0vjf5gC&printsec=frontcover&source=gbs_slider_thumb#v=onepage&q&f=false|year=2000|publisher=New York University Press|isbn=0-8147-2214-8|page=9}}</ref> Angjelina u martua me udhëheqësin serb [[Stefan Brankoviç]] (afro. 1460—1461) në [[Shkodra|Shkodër]],<ref name="pirroprifti">{{cite web | url = http://www.zemrashqiptare.net/news/id_19243/rp_0/act_print/rf_1/Printo.html | title = Shënjtorja Ortodokse Shqiptare Angjelina Araniti (Komneni), dhe Kisha Ortodokse Shqiptare | accessdate = 5-04-2013 | last = Prifti | first = Pirro | date = 31.12.2010 | language = sq}}</ref> të birin e despotit serb [[Đurađ Brankoviç]] (afro. 1427—1456).<ref name=Antiochian>[http://www.antiochian.org/node/19134 St. Angelina of Serbia]</ref><ref>[http://www.saintstevens.org/history.htm Saint Angelina of Serbia]</ref>
 
Njohja e saj me Stefanin e verbër, djalin e Despotit të Sërbisë, ndodhi më 1960 kur ai erdhi për vizitë tek [[Skënderbeu]].
Njohja e saj me Stefanin e verbër djalin e Despotit të Sërbisë ndodhi më 1459 në kohën kur Despoti i Serbisë së bashku me djalin e tij u strehua tek i ati i Angjelinës, [[Gjergj Araniti]] për shkak të ndjekjes që i bënë [[Perandoria osmane|osmanët]] pas rënies së [[Smeredeva|Smederevës]]. Aty ata u dashuruan. Stefan Brankoviçi u verbua nga sulltani turk me 8 maj 1441 pasi sipas sulltanit i ati i Stefanit i shkeli kushtet e paqes.<ref name="pirroprifti" />
 
Angjelina dhe Stefani patën dy djem Gjergjin (Maksim) e Joanin<ref name="pirroprifti" /> dhe dy (ose tre) vajza Maria, Milica (e ndoshta dhe Irena). Zonja Angjelina dhe despoti Brankoviç u larguan për në territoret e [[Lidhja e Lezhës|lidhjes së Lezhës]] dhe më pas në [[Friuli]], [[Itali]], kur [[Despotati serb]] dhe territoret e Lidhjes u pushtuan nga [[Perandoria osmane]].<ref name=Elsie/> Territori i despotatit që nga viti 1459 ishte nën pushtimin osman.