Dallime mes rishikimeve të "Poezia"

1 byte removed ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Poezia''' është gjini letrare, ku porosia e poetit zakonisht shprehet me vargje. Poezia ndërthur figura stilistike siç janë [[rima]], [[metafora]], [[krahasimi]], [[hiperbola]], etj. Konsiderohet se poezia është lloji mëimë i vjetër i krijimtarisë letrare. Shembuj të hershëm të krijimtarisë poetike janë "[[Epi i Gilgameshit]] ([[1700 p.e.s.]]), pjesë të [[Bibla|Biblës]] dhe veprat e [[Homerit]]. Poezia është forma tradicionale e [[arti]]t të shkruar në të cilin gjuha njërëzore përdoret për ato cilësi [[estetik]]e në të, ose në vend të përmbajtjes së saj. Poezia ndahet në poezi lirike, epike dhe epiko-lirike. Varësisht nga preferencat e poetit poezia në disa raste e përdor rimën, por autorët modern nuk kujdesen shumë për rimën. Me poezi autori shpreh ndjenjat por edhe vështrimin e tij për ndonjë dukuri apo ngjarje me një gjuhë të fuqishme artistike.
Në fillimet e letërsisë, në kohërat e lashta, çdo shprehje kosiderohej si poezi. Vetëm më vonë, [[Aristoteli]] në veprën et tij [[Poetika]], ndau poezinë në tri gjini: në [[poezi lirike]], [[poezi dramatike]] dhe [[epopeja]]. Kjo ndarje qëndron akoma dhe sot.
Në fillim poezia u paraqit si nevojë ritmike për të memorizuar dhe përcjellur gojarisht tek të tjerët mitet fetare në shum civilizime të lashta duke krijuar kështu epopenë.
 
== Lloje ==
* [[Poezia lirike]] përfshinëpërfshin përjetimet emocionale dhe ndahet në disa lloje të shprehjes së mbresave dhe të stilit letrar si [[elegjia]], [[epitafi]], [[poezia erotike]], [[ballada]] etj.
 
* Poezia epike (greqisht: epos - këngë) dallon rrënjësisht nga ajo lirike dhe përfshin këngët ku mungon subjekti i autorit. Vend kryesor në poezinë epike zënë [[epopeja]], [[këngët mitologjike]] etj.