Ndryshimi mes inspektimeve të "Evropa Veriore"

2.103 bytes added ,  7 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 91.187.125.194 (diskutimet) në versionin e fundit nga AXRL.
v (U kthyen ndryshimet e 91.187.125.194 (diskutimet) në versionin e fundit nga AXRL.)
Popullsia është kryesisht të religjionit [[protestant]] përveç [[Lituanët]] që u takojnë fesë katolike.
 
== Ekonomia ==
HACKEDDDDD
Vendet nordike, ndryshe nga ato baltike radjiten në krye të shteteve të zhvilluara të botës. (tregojnë të ardhurat kombëtare për kokë banori). Një periudhë e gjatë pa luftëra, stabilitetit social dhe organizimin i shkëlqyer ka shkaktuar një nivel të lartë të zhvillimit të zonës Nordik. Edhe pse baza natyrore nuk ofron mundësi të mëdha, ato janë përdorur mirë. Prodhimi bujqësore ka qenë veçanërisht i theksuar në Danimarkë, Islandë, Në Norvegji dhe Danimarkë dallohet në Evropë pë rgjuajtjen e peshkut në Evropë.
 
Finlanda dhe Suedia konsiderohen si vende më të pasura në botë sa i përket pyjeve. Kështu, këto vende kanë zhvilluar teknologji të lartë në përpunimin e drurit, e cila është bazuar në një shumëllojshmëri e industrive të përpunimit të drurit. Zbulimin e naftës dhe gazit natyror në Detin e Veriut i ka sjellë fitime të mëdha Norvegjisë dhe bëri atë një eksportues të madh.
 
Suedi deri në dhjetë vitet e fundit llogaritej në vendet më të zhvilluara në Evropë, por disa vende e arritën atë. Pasuria e mineralit të hekurit, pyje dhe resurset ujore, kanë ndkuar në rritjen e shkallës së zhvillimit të ekonomisë së Suedisë. Suedia prodhon çelik me cilësi të lartë. Danimarka është një eksportues i mishit të derrit, mishit të konservuar, produkte qumështi dhe vezët.
 
Shtetet e gadishullit skandinav dallohen për prodhimin e energjisë elektrike duke përdorur hidroenergjinë dhe energjinë. Islanda veçanërisht dallohet me burimet gjeotermale të cilat përdorim për ngrohje të shtëpive, rrugët, serrat dhe ndërtesa të tjera. Për fat të keq, zona baltike është shumë më pak të zhvilluara. Arsyet kryesore janë mungesa e tregut (kapitaliste) e ekonomisë, ekonomia dmth, si edhe ekspozimi gjatë i një sistemi socialist të ekonomisë.
 
== Shtetet e Evropës Veriore ==
* [[Islanda]]
* [[Danimarka]]
* [[Norvegjia]]
* [[Suedia]]
* [[Finlanda]]
* [[Estonia]]
* [[Letonia]]
* [[Lituania]]
 
{{gjeo-cung}}
 
{{Evropa-regjione}}
{{Kontinentet}}
 
[[Kategoria:Evropë]]
64

edits